Úvod \ Expoziční areály \ Arboretum Nový Dvůr \ Aktuality \ Ohlédnutí za úspěšnou výstavou Preparátor - Putování světadíly s Vilémem Borůvkou

Arboretum Nový Dvůr Stěbořice

Ohlédnutí za úspěšnou výstavou Preparátor - Putování světadíly s Vilémem Borůvkou

Více než šest desítek preparátů živočichů z Evropy, Asie, Ameriky a Afriky, fotografie z cest po celém světě i ukázka preparátorské práce. Taková byla výstava s názvem Preparátor – Putování světadíly s Vilémem Borůvkou.

 

Život a dílo světově uznávaného preparátora, cestovatele a fotografa Viléma Borůvky představovala výstava od 19. prosince 2012 až do 2. března 2014 ve výstavní síni Arboreta Nový Dvůr a ujít si ji nenechaly desetitisíce návštěvníků. Díky tomuto vysokému zájmu a úspěchu byla oproti původnímu plánu na podzim roku 2013 prodloužena a navíc také rozšířena o sérii zajímavých přednášek. Cyklus přednášek nazvaný Čtyřmi světadíly s Vilémem Borůvkou, probíhá od začátku roku v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea. Díky zajímavým přednáškám, uspořádaným vždy jednou v měsíci, se již mohli posluchači vydat na pomyslnou cestu do exotické Indie, na slunnou Kubu i do Brazílie, další vzpomínání Viléma Borůvky povedou také do Ruska, Mongolska, Vietnamu, Afriky, Koreje, Fidži, Evropy a dalších zemí světa.

Vilém Borůvka pracuje ve Slezském zemském muzeu neuvěřitelných šedesát tři let. Věnoval se odbornému mapování výskytu, sběrům a preparaci savců i ptáků, procestoval téměř všechny části světa, často ve svém volnu a na vlastní náklady. Díky bohatému zoologickému materiálu, který ze svých cest přivezl, se může SZM pyšnit druhou největší sbírkou cizokrajných obratlovců v České republice. „Kolegové, kteří mají tu čest s Vilémem Borůvkou spolupracovat, jsou inspirováni jeho nepřetržitým elánem a mimořádným pracovním nasazením. Oceňují jeho cestovatelského ducha, přímost a obětavost, které jsou vždy povzbuzením do další odborné práce. Unikátní techniky rozvíjené Vilémem Borůvkou na poli restaurování, resp. přestaveb zoologických preparátů, obstály v mezinárodní konkurenci a jsou uznávány mnoha generacemi přírodovědců. Díky tomu, že někdejší Ústřední muzeologický kabinet Národního muzea jmenoval V. Borůvku odborným lektorem, proslavilo se Slezské zemské muzeum také jako školicí středisko muzejních preparátorů pro celé tehdejší Československo. Lektorská otevřenost Viléma Borůvky dodnes přináší své plody, v  rámci odborných konzultací i nadále ochotně předává své zkušenosti kolegům z jiných muzeí i ostatním zájemcům z řad odborné veřejnosti," dodal Pavel Petr, vedoucí Oddělení ochrany sbírkových předmětů SZM.

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Ohlédnutí za úspěšnou výstavou Preparátor - Putování světadíly s Vilémem Borůvkou“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Život stromu

Život stromu

14.03.2023

Edukační program v Arboretu Nový Dvůr.

Přečíst celý článek  
Vyřež/š si svou dýni 2022

Vyřež/š si svou dýni 2022

03.10.2022

Ohlédnutí za akcí "Vyřež/š si svou dýni".

Přečíst celý článek