Úvod \ Expoziční areály \ Arboretum Nový Dvůr \ Aktuality \ Začíná výstava Cesta Severem aneb Krajina a příroda Fennoskandie

Arboretum Nový Dvůr Stěbořice

Začíná výstava Cesta Severem aneb Krajina a příroda Fennoskandie

Unikátní fotografie, vzácné exponáty, doprovodné texty. Nová výstava Slezského zemského muzea představí krásy přírody Severní Evropy.

 

Výstavu s názvem Cesta Severem aneb Krajina a příroda Fennoskandie si mohou prohlédnout návštěvníci Arboreta Nový Dvůr od 27. března 2014 do 1. března 2015. Tajemně znějící název Fennoskandie v sobě ukrývá nejen území Skandinávského poloostrova, ale také Finsko, ostrov Kola i okolí Ladožského a Oněžského jezera. Ti, kdo zavítají do výstavní síně Arboreta, se díky výstavě mohou ocitnout v tundře, tajze, u ledovců, ale i na mořském pobřeží a dozví se mnoho zajímavých věcí také ze života severských zvířat. Najdete zde také zmínku o slavné knize Karla Čapka Cesta na sever, která neztrácí na oblibě i aktuálnosti ani sedmdesát let po svém vydání.

Výstava může být pro návštěvníky Arboreta Nový Dvůr pozvánkou na výlet do kouzelné přírody Severu, přírody na evropském kontinentu nejméně dotčené činností člověka. Kdo už někdy severské země navštívil, jistě ocení poučnou reminiscenci na putování po tamní krajině.

Není bez zajímavosti, že naprostá většina zoologických preparátů pochází z dílny Viléma Borůvky, proto lze uspořádání výstavy vnímat také jako hold celoživotní práci tohoto uznávaného mistra muzejní preparace," dodal Pavel Petr, vedoucí Oddělení ochrany sbírkových předmětů.

Výstavu připravil RNDr. Miloš Anděra, CSc., dlouholetý zoolog Národního muzea v Praze, v úzké spolupráci s pracovníky Slezského zemského muzea.

 

Cesta Severem aneb Krajina a příroda Fennoskandie

Arboretum Nový Dvůr

26. 3. 2014 – 1. 3. 2015

vernisáž 26. 3. 2014 v 16.00 hodin

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Začíná výstava Cesta Severem aneb Krajina a příroda Fennoskandie“ na Facebook      

Fotogalerie ke článku

   

Další články v této rubrice

 
Život stromu

Život stromu

14.03.2023

Edukační program v Arboretu Nový Dvůr.

Přečíst celý článek  
Vyřež/š si svou dýni 2022

Vyřež/š si svou dýni 2022

03.10.2022

Ohlédnutí za akcí "Vyřež/š si svou dýni".

Přečíst celý článek