Úvod \ Expoziční areály \ Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky \ Aktuality \ Vzpomínková akce v Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

Vzpomínková akce v Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

V roce 2014 uplyne již 69 let od ukončení druhé světové války a 76 let od vyhlášení květnové mobilizace roku 1938. Slezské zemské muzeum, Krajské vojenské velitelství Ostrava a Město Hlučín k připomenutí těchto dvou významných událostí naší historie připravilo vzpomínkovou akci.

 

V sobotu 24. května si nejprve milovníci vojenské hudby mohou poslechnout koncert vojenské posádkové hudby, která zahraje na náměstí v Hlučíně. Samotnou vzpomínkou akci pak v 10.00 hodin v Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky zahájí prvorepubliková jednotka.

Během dne se představí se svým programem 12 útvarů Armády ČR i 7 klubů vojenské historie a připravena je řada zajímavých ukázek vojenské techniky. Z těch dynamických bude bezpochyby jednou z nejzajímavějších přelet dvou letounů JAS-39 GRIPEN. Bez zajímavosti však jistě nebude ani dynamická ukázka tanku T-72 M4CZ, obojživelného obrněného pásového vozidla BVP-2, pancéřovaného vozidla IVECO-LMV nebo ukázka jízdních vlastností obrněného transportéru PANDUR II. Centrum vojenské kynologie pak připravilo exhibici výcviku služebních psů.

Bez povšimnutí by ale neměly zůstat ani statické ukázky vojenské techniky. Návštěvníci akce si mohou prohlédnout například samohybný minomet M 120 SH 85, Land Rover Defender 130 KAJMAN, odminovací komplet BOŽENA 5 určený k plošnému odminování terénu od protipěchotních i protitankových min, zásahové vozidlo pro odběr vzorků BIO ROVER či pojízdnou veterinární laboratoř PHEL 2 a mnoho dalšího.

Akce Hlučín-Darkovičky 2011 

Ukázky budou moci návštěvníci Areálu čs. opevnění zhlédnout zhruba až do 13. hodiny, po jejich ukončení zpřístupní Slezské zemské muzeum návštěvníkům také pevnostní objekty v Areálu. Vstupné na prohlídku bunkrů činí 20 Kč, vstup na vzpomínkovou akci je zdarma. V areálu je zajištěno občerstvení i upomínkové předměty.

Letošní vojenská ukázka v Hlučíně-Darkovičkách je součástí oslav dvoustého jubilea nejstaršího muzea v naší zemi, Slezského zemského muzea, a i z tohoto důvodu jsme přistoupili k obohacení programu o historické ukázky, které připravili naši odborníci ve spolupráci s kluby vojenské historie a Armádou České republiky. Jsem velmi rád, že se podařilo opět rozvinout spolupráci mezi Armádou ČR, městem Hlučínem a Slezským zemským muzeem," uvedl ředitel Slezského zemského muzea Antonín Šimčík.

Akci považuji za důležitou součást prezentace naší armády. V letošním roce bychom rádi zdůraznili historický kontext, který připomíná tzv. malou mobilizaci v roce 1938. Rádi bychom také prezentovali významnou Opavsko-ostravskou operaci, která byla jednou z nejdůležitějších vojenských akcí na našem území. V neposlední řadě si letos připomínáme 100 let od vzniku čs. legií," přibližuje pozadí příprav ředitel KVV Ostrava Jaroslav Hrabec.

 

Důležitá upozornění pro návštěvníky:

Areál bude od 22. do 25. května vyhlášen jako vojenský prostor. Při ukázce bojů budou návštěvníci vystaveni silnému hluku.

Ve dnech 23. a 24. května bude v době 8.30-14.00 hodin uzavřena komunikace II/469 Darkovičky – Hať a II/4696 Darkovičky – Šilheřovice. Průjezdná pro tento směr bude komunikace Darkovičky – Darkovice – Hať.

Z organizačních důvodů bude uzavřena také místní komunikace kolem Areálu čs. opevnění v Hlučíně-Darkovičkách, a to v následujících časech:

21. května  - 22. května 8.30-14.00 hod.

23. května 8.30-18.00 hod.

24. května 8.30 – 16.00 hod.

Pro přesun ze záchytného parkoviště je nutné počítat alespoň s 30 minutami.

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Vzpomínková akce v Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky“ na Facebook