Úvod \ Expoziční areály \ Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky \ Aktuality \ Vojenská historie i současnost o víkendu v Areálu čs. opevnění

Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

Vojenská historie i současnost o víkendu v Areálu čs. opevnění

Unikátní dobová ukázka představující ostravsko-opavskou operaci, více než sto účinkujících, možnost prohlédnout si historickou vojenskou techniku i vozidla a výzbroj současné Armády České republiky. Zkrátka sobotní dopoledne plné nezapomenutelných zážitků. Taková byla vzpomínková akce Hlučín-Darkovičky 2014 v Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky.

 

Slezské zemské muzeum, město Hlučín a Krajské vojenské velitelství akci připravilo k připomenutí 69. výročí ukončení druhé světové války a 76. výročí vyhlášení květnové mobilizace roku 1938. Díky mimořádné vstřícnosti klubů vojenské historie byly připraveny dobové ukázky skutečných válečných operací, které připomněly dramatické kapitoly národních dějin. Bohatý program nabízel i celou řadu dalších zajímavostí, k těm největším bezesporu patřil přelet dvou letounů JAS-39 GRIPEN, ukázka jízdních vlastností obrněného transportéru PANDUR II či výcviku služebních psů.

Kromě dynamických ukázek měli návštěvníci možnost prohlédnout si i řadu armádních vozidel a techniky, mezi nimiž nechyběla helikoptéra, samohybný minomet M 120 SH 85, Land Rover Defender 130 KAJMAN, odminovací komplet BOŽENA 5 určený k plošnému odminování terénu od protipěchotních i protitankových min, zásahové vozidlo pro odběr vzorků BIO ROVER, pojízdná veterinární laboratoř PHEL 2 a další.

Vzpomínkovou akci Hlučín-Darkovičky 2014 si květnovou sobotu nenechalo zhruba deset tisíc návštěvníků. „Jsem velmi rád, že se díky velké obětavosti členů klubů vojenské historie, zaměstnanců Slezského zemského muzea a partnerů podařilo vnést do tradičního programu atraktivní přiblížení historie naší země v podobě rekonstrukce bojů z ostravské operace. Poděkování zde náleží i Ministerstvu kultury za finanční podporu v rámci programu 200 let muzejnictví v České republice,“ uvedl Antonín Šimčík, ředitel Slezského zemského muzea.


Do Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky nyní návštěvníci mohou přijít na komentované prohlídky pevnostních objektů po celou sezónu. Už 28. června se zde bude konat další oblíbená akce, tentokrát spadající do tzv. Technotrasy – Darkovičky v rytmu swingu.

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Vojenská historie i současnost o víkendu v Areálu čs. opevnění“ na Facebook      

Fotogalerie ke článku