Úvod \ Pro média \ Tiskové zprávy a informace \ Slezské zemské muzeum vystaví tři nejvzácnější muzejní poklady

Slezské zemské muzeum

Slezské zemské muzeum vystaví tři nejvzácnější muzejní poklady

 

Slezské zemské muzeum vystaví tři nejvzácnější muzejní poklady

Tři nejstarší muzea vystaví společně své unikáty k 200. výročí založení Slezského zemského muzea

 

 

Tisková zpráva ze dne 4. 7. 2014

Mimořádná putovní výstava začíná ve Slezském zemském muzeu. Tři naše největší a nejstarší muzejní instituce – Národní muzeum, Moravské zemské muzeum a Slezské zemské muzeum – na ní představí nejcennější skvosty ze svých sbírek: hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic, Věstonickou venuši a meteority z Opavy-Kylešovic. Výstava Unikáty zemských muzeí poté zavítá také do Prahy a Brna. Lidé tak budou mít vůbec poprvé příležitost prohlédnout si na jednom místě nejcennější muzejní exponáty v zemi.
„Hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic je jednou z ikon sbírek Národního muzea. Kamenná plastika, vytvořená před více než dvěma tisíci lety, opouští depozitář jen velmi zřídka při výjimečných příležitostech. Již od 5. srpna ji společně s Věstonickou venuší a meteority z Opavy-Kylešovic přivítáme v Nové budově Národního muzea," uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Unikátní plastika ze středočeské opuky s typickým nákrčníkem patří ke stěžejním památkám keltské Evropy. Byla vytvořena zřejmě koncem 3. či počátkem 2. století před Kristem a svým provedením představuje nejdokonalejší dílo mezi obdobnými sochami vytvořenými mimo oblast antických civilizací. V roce 1995 dokonce na počest tohoto významného nálezu astronom Miloš Tichý pojmenoval jednu z planetek naší sluneční soustavy jménem Mšecké Žehrovice.

Moravské zemské muzeum je na Unikátech zemských muzeí zastoupeno Věstonickou venuší. 11 cm vysokou sošku nahé ženy nalezl tým známého archeologa Karla Absolona r. 1925 mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem ve zbytcích pradávného ohniště. Je fascinujícím dokladem umění tehdejšího člověka – podle odborníků je stará až 29 tisíc let a je vůbec nejstarší uměleckou ukázkou pravěké keramiky na světě. Také Věstonickou venuši zapůjčuje její domovské muzeum jen zcela výjimečně. „Loni byla v londýnském Britském muzeu na výstavě Umění doby ledové, před 6 lety byla vystavena ve Vídni," upřesňuje generální ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner.

Také Slezské zemské muzeum přispělo světovým unikátem: meteority z paleolitického sídliště v Opavě-Kylešovicích, které je staré přibližně 18 000 let. Vesmírnými kameny tehdejší lovci obložili své ohniště – na počátku minulého století je náhodou objevili dělníci. Žádné jiné pravěké sídliště na světě se podobným nálezem meteoritů pochlubit nemůže.

Výstava Unikáty zemských muzeí je součástí projektu Strážci paměti: 200 let muzejnictví v České republice. Od července do září postupně navštíví Opavu, Prahu a Brno, tedy sídelní města tří nejstarších muzejních institucí, které postupně do roku 2018 oslaví svá významná jubilea. Jako první si dvě stě let právě letos připomíná nejstarší veřejné muzeum v Česku – Slezské zemské muzeum, činné od roku 1814. Právě jeho návštěvníci proto budou mít příležitost prohlédnout si největší poklady zemských muzeí jako první. K vidění budou od 5. do 27. července v Historické výstavní budově SZM, skvostné architektonické památce z konce 19. století, která se v roce 2012 po generální opravě znovu otevřela veřejnosti. Slezské zemské muzeum loni za její rekonstrukci a novou stálou expozici Slezsko získalo národní cenu Gloria Musaealis, letos v květnu pak také čestné uznání v soutěži o Evropské muzeum roku, pořádané Radou Evropy. „Vernisáž jsme naplánovali na 4. července, protože tento den je v historii Slezského zemského muzea velmi důležitý," vysvětluje jeho ředitel Antonín Šimčík. „Právě 4. července roku 1815 totiž jeho zakladatelé, gymnazijní profesor Faustin Ens a opavský purkmistr Johann Joseph Schößler odeslali krajskému úřadu žádost o zřízení zemského muzea pro rakouské Slezsko. Byl to tedy první oficiální akt, který dokládá nejen to, že muzeum už v té době řadu měsíců pracovalo, ale i to, že jeho zakladatelé budovali instituci se zemskou působností."
Z Opavy se unikáty tří zemských muzeí přesunou do Prahy do Nové budovy Národního muzea, kde si je mohou lidé prohlédnout od 5. 8. do 27. 8. Poslední zastávkou putovní výstavy je Moravské zemské muzeum v Brně (5.–30. 9. 2014).


Pětiletý projekt oslav 200. výročí muzejnictví v České republice připomene veřejnosti význam paměťových institucí – a také důležitost uchování a prezentace kulturního dědictví. Jeho součástí bude řada výstav a doprovodných programů, které přiblíží historii a význam muzejnictví v naší zemi.
Na projektu se společně podílejí Národní muzeum, Moravské zemské muzeum a Slezské zemské muzeum. Více informací naleznete na adrese http://www.200letmuzejnictvi.cz/

 

Kontakty:

Slezské zemské muzeum
Pavla Dluhoschová
Manažerka pro média
Tel./Fax: +420 553 622 999
Mobil +420 606 634 438
E-mail: dluhoschova@szm.cz

Národní muzeum
Mgr. Tereza Petáková
Oddělení vnějších vztahů
Tel.: +420 224 497 352
Mobil: +420 724 412 255
E-mail: tereza_petakova@nm.cz

Moravské zemské muzeum
Mgr. Eva Pánková
Public relations
Tel.: +420 533 435 273
Mobil: +420 606 738 098
E-mail: epankova@mzm.cz

 

 

TZ ke stažení 

Věstonická venuše

Kamenná hlava kelta ze Mšeckých Žehrovic

meteority z Opavy - Kylešovic

 

 

 

 

 

 

Poslední aktualizace článku: 04.07.2014

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Slezské zemské muzeum vystaví tři nejvzácnější muzejní poklady“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Fotografická výstava Svět třetím okem

Fotografická výstava Svět třetím okem

29.03.2022

U příležitosti životního jubilea vystavuje své autorské fotografie Přemysl Orlík, rodák z Opavy. Na fotografiích se snaží zachytit neopakovatelný genius loci, krásu krajiny, která nás obklopuje, jakož i rozmanitosti přírody lidskými vjemy těžko postřehnutelné. Proto je nanejvýš příhodné, že jeho díla budou umístěna právě v Arboretu Nový Dvůr.

Přečíst celý článek  
Workshop k výstavě Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

Workshop k výstavě Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

09.03.2022

Dávno minuly doby, kdy se po planetě Zemi proháněl tyranosaurus nebo velociraptor. I přesto pravěk neustále podněcuje lidskou fantazii. Přesvědčeni jsou o tom i pracovníci Památníku Petra Bezruče, kteří pro rodiny s dětmi vytvořili několik kreativních workshopů, které jsou navázány na výstavu Pravěký svět.

Přečíst celý článek  
Civilizace a barbaři

Civilizace a barbaři

28.02.2022

Antický svět, dnes chápán, jako kolébka moderní evropské civilizace, na druhé straně svět barbarů, kdysi pojmenování etnik mimo římský kulturní okruh. Tyto dva koexistující světy nyní představí archeologické oddělení Slezského zemského muzea v rámci nově připravované výstavy.

Přečíst celý článek  
Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

28.02.2022

Paleoart – výtvarný směr, který se zaměřuje na rekonstrukce pravěkého života. Pro některé možná neznámý pojem, pro milovníky Zdeňka Buriana svět, kde ožívají dávná stvoření. Nová výstava Slezského zemského muzea představí tři umělce, kteří se tomuto směru věnují a navazují tak na Burianovo dílo.

Přečíst celý článek  
Výstava Koptské textilie Slezského zemského muzea

Výstava Koptské textilie Slezského zemského muzea

28.02.2022

Egypt se svým životadárným Nilem je významným centrem starověkých dějin, proto po dlouhá léta láká historiky a badatele. Mnozí z nich přivezli ze svých výzkumných cest cenné artefakty. Několik jich bylo uloženo i ve sbírkách Slezského zemského muzea. Jedná se například o padesát jedna fragmentů látek, které jsou nyní představovány veřejnosti.

Přečíst celý článek  
Rekonstrukce Müllerova domu byla oceněna!

Rekonstrukce Müllerova domu byla oceněna!

02.10.2020

Rekonstrukce objektu a zahrady Müllerova domu byla oceněna v 14. ročníku soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2019.

Přečíst celý článek  
Odkaz Karla Engliše bude rozvíjet nová nezisková organizace

Odkaz Karla Engliše bude rozvíjet nová nezisková organizace

25.05.2020

Sto let poté, co Karel Engliš poprvé usedl do křesla ministra financí, zahajuje činnost nezisková organizace, která bude rozvíjet jeho odkaz.

Přečíst celý článek  
Muzeum OnLine

Muzeum OnLine

27.03.2020

Slezské zemské muzeum s ohledem na stávající situaci s koronavirovou nákazou v České republice uzavřelo na začátku března všechny expoziční areály včetně muzejní knihovny a zrušilo do odvolání všechny kulturní akce, přednášky, besedy a edukační programy.

Přečíst celý článek  
Zrušení akce Hlučín-Darkovičky 2020

Zrušení akce Hlučín-Darkovičky 2020

23.03.2020

Dne 30. května 2020 měla proběhnout tradiční akce „Hlučín-Darkovičky 2020“, kterou jsme připravovali společně s Krajským vojenským velitelstvím Ostrava a Městem Hlučín.

Přečíst celý článek  
Paul Gebauer – „akademický malíř a sedlák“

Paul Gebauer – „akademický malíř a sedlák“

06.01.2020

Slezské zemské muzeum společně s Oblastní galerií v Liberci a Muzeem v Bruntále postupně představí v putovním výstavním projektu dílo významného slezského malíře Paula Gebauera. Smyslem výstavního cyklu je připomenutí a rehabilitace díla tohoto německého autora, který byl po roce 1945 odsunut a jeho majetek včetně většiny jeho děl byl zkonfiskován.

Přečíst celý článek