Úvod \ Aktuality \ Zemřel preparátor Slezského zemského muzea Vilém Borůvka

Slezské zemské muzeum

Zemřel preparátor Slezského zemského muzea Vilém Borůvka

Neuvěřitelných třiašedesát let - od svých osmnácti - pracoval Vilém Borůvka ve Slezském zemském muzeu. Věnoval se odbornému mapování, sběrům a preparaci savců i ptáků. Procestoval téměř všechny části světa, často ve svém volnu a na vlastní náklady. Díky bohatému zoologickému materiálu, který ze svých cest přivezl, se Slezské zemské muzeum pyšní jednou z největších sbírek cizokrajných obratlovců v České republice. 81letý nestor českých muzejníků pracoval doslova do posledního dechu – 18. srpna ráno přišel do své laboratoře ve Slezském zemském muzeu v Opavě naposledy.

 

„I dnes byl v dobré náladě, plánovali jsme, co budeme dělat. Byl to člověk velkého srdce, přátelský, obětavý, muzejník tělem i duší,“ říká vedoucí Oddělení ochrany sbírkových předmětů Pavel Petr. V mladém kolektivu restaurátorů je cítit hluboké pohnutí. Vilém Borůvka ho strhával neutuchajícím elánem a mimořádným pracovním nasazením – i smyslem pro humor. Na otázku, co ho baví, nedávno pro muzejní web odpověděl: „Ženy, ale dlužno doplnit slovy majora Terazkyho ze Švandrlíkových Černých baronů: „Čo bolo, to bolo...“. Jeho mladí spolupracovníci na něj vzpomínají jako na skvělého člověka: „Přinášel na pracoviště radost a zářila z něho dobrá nálada,“ svěřuje se restaurátor Martin Polášek. Unikátní techniky rozvíjené Vilémem Borůvkou na poli restaurování, resp. přestaveb zoologických preparátů, jsou uznávány mnoha generacemi přírodovědců a obstály i v mezinárodní konkurenci. Díky tomu, že ho někdejší Ústřední muzeologický kabinet Národního muzea jmenoval odborným lektorem, proslavilo se Slezské zemské muzeum také jako školicí středisko muzejních preparátorů pro celé tehdejší Československo. Své zkušenosti Vilém Borůvka neúnavně předával kolegům až do konce svého života.

Za nenahraditelnou ztrátu považuje odchod vynikajícího odborníka ředitel Slezského zemského muzea Antonín Šimčík: „Když jsem v roce 2009 nastoupil do muzea, našli jsme velmi rychle společnou řeč. Bylo moc příjemné s ním spolupracovat – diskutovat, řešit obyčejné i komplikované věci. Byl to zkrátka člověk s mimořádnou zkušeností i přehledem – když máte štěstí, potkáte takového jednou, možná dvakrát za život. Byl tak mladistvý, že všechny ty naše velké projekty, které jsme realizovali za posledních pět let, prožíval spolu s námi. Třeba při přípravě přírodovědecké expozice v Historické výstavní budově odvedl obrovský kus práce. Připravil mnoho nových zoologických preparátů – z větší části je i sám získal, protože považoval za zcela samozřejmé získávat pro muzeum nové akvizice. Díky jeho mimořádnému talentu a profesním kontaktům naše zoologická sbírka dosáhla dnešní úrovně.“ 18. prosince by se Vilém Borůvka dožil 82 let. Ještě na 24. září měl v Historické výstavní budově naplánovanou přednášku o Francouzské Guayaně…

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Zemřel preparátor Slezského zemského muzea Vilém Borůvka“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

25.04.2024

Zveme vás na literární večer v Památníku Petra Bezruče!

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her

SWAP knih a deskových her

17.04.2024

Máte doma knihy nebo deskové hry, které už nepotřebujete?

Přečíst celý článek  
Otevření Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

Otevření Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

15.04.2024

Informace k návštěvnické sezóně 2024.

Přečíst celý článek  
Den vítězství

Den vítězství

15.04.2024

8. května 2024

Přečíst celý článek  
Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

04.04.2024

Nové výstavy, obměněná expozice a otevírací doba.

Přečíst celý článek  
Komentované prohlídky výstav

Komentované prohlídky výstav "Opava jubilejní"

26.03.2024

Poklady městského muzea / S malíři po opavských zákoutích / Osobnosti známé a neznámé

Přečíst celý článek  
Do práce na kole

Do práce na kole

22.03.2024

květnová výzva

Přečíst celý článek  
Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

28.02.2024

od 1. 3. 2024 dojde k rozšíření otevírací doby knihovny

Přečíst celý článek