Úvod \ Aktuality \ Přijďte se podívat, jak pracují naši restaurátoři!

Slezské zemské muzeum

Přijďte se podívat, jak pracují naši restaurátoři!

Rukama jim projdou každý rok stovky exponátů, na kterých se podepsala staletí, někdy i tisíciletí. Keramika, sklo, nábytek, sochy i šaty – ale taky třeba mučící nástroje nebo popravčí meč. Všechny tyto předměty dokládají život našich předků – podávají o něm autentické a ničím nenahraditelné svědectví. Naši restaurátoři se starají o to, aby toto cenné kulturní dědictví zůstalo zachováno nejen nám, ale i příštím generacím. A právě na jejich pracoviště – do oddělení ochrany sbírkových předmětů vás pozveme v rámci Národního zahájení Dnů evropského dědictví v Opavě.

 

mikroskopovna

V sobotu 6. září od 9 do 16 hodin vás budou restaurátoři oddělení ochrany sbírkových předmětů Slezského zemského muzea provázet svými laboratořemi (sídlí na adrese Nádražní okruh 33b v Opavě). Restaurují se v nich zejména kovy, dřevo, textil, usně i papír.„ Našima rukama procházejí předměty od pravěku až po 20. století – ročně jich ošetříme 500 až 900,“ vysvětluje vedoucí oddělení Pavel Petr. „Restaurování je skutečná věda s přesahy do mnoha oborů – chemie, fyziky, zpracování dřeva…K dispozici máme třeba speciální laboratorní digestoř pro šetrné čištění především kovů, ve sklepních prostorách je umístěna i velká tryskací kabina - největší v českých muzeích, ve které se dají šetrně čistit a upravovat i opravdu rozměrné kovové předměty. Neobejdeme se bez mikroskopu. elektrické sušárny, pneumatické mikrobrusky, ultrazvukové jehly a mnoha dalších sofistikovaných pomocníků. Ale máme tu kromě jiného také stolárnu.“

ateliér restaurování kovů

V sobotu 6. září vás naši restaurátoři nejen provedou po svém oddělení, ale také vám předvedou ukázky své práce. Třeba Martin Polášek, který se specializuje na ochranu dřeva, bude zlatit rám barokního obrazu. „ Už ho mám připravený. Je hodně poškozený - chci lidem ukázat, jak taková oprava zdobeného rámu probíhá. Nejprve se na základní rám nanese vyřezávaný ornament, pak podkladová vrstva a nakonec se povrch pokrývá plátkovým zlatem.“ Martin Polášek nejčastěji restauruje předměty ze 17. – 18. století – nábytek, hudební nástroje nebo dřevěné plastiky. Ale taky rámy obrazů (plátna restaurují přímo akademičtí malíři - externí spolupracovníci muzea. ) A možná vás překvapí, že restaurování dřeva zahrnuje na počátku i likvidaci biologických škůdců a ve finální fázi pak nastavení vhodného mikroklimatu v depozitáři – to všechno musí dobrý restaurátor umět.

zdobená truhla

A na co je Martin Polášek nejvíc pyšný? „Slezské zemské muzeum má pěknou sbírku slonovinových plastik – slonovina a vůbec kost je velmi náročná na konzervaci. Pokud se dostanu do kontaktu právě se slonovinovou kostí, která bývá často ještě kombinována s cennými cizokrajnými dřevinami – ebenem, mahagonem nebo cedrem, je to opravdu složitá, ale vzrušující práce. Nejraději vzpomínám na plastiku Jana Nepomuckého pro arcidiecézní muzeum v Olomouci – to byla asi nejčlenitější slonovinová kost, kterou jsem ošetřoval."

monstrance

S návštěvníky se 6. září setká také Jana Stixová, která ve Slezském zemském muzeu restauruje kovy a silikáty. „Myslím, že pro lidi budou zajímavé především ukázky odstraňování korozních vrstev kovů, což bývá nejčastější problém jejich degradace. Kromě jejich plošného odsouvání využíváme i velmi jemné a přesné nástroje, například ultrazvukovou jehlu“, říká restaurátorka, které prošly pod rukama třeba i šavle a meče (včetně toho popravčího), nebo vzácný soubor sta pravěkých bronzových ozdob nalezených v Opavě.

Pracovníci oddělení ochrany sbírkových předmětů se těší i na vás! V sobotu 6. září - v 9:00, 10:00, 11:00, 13:00,14:00,15:00,16:00  – sraz návštěvníků je vždy v celou hodinu před budovou na Nádražním okruhu 33b v Opavě. Vstup je volný, ale kvůli omezené kapacitě (maximálně 10 účastníků) je třeba si předem vyzvednout časovou vstupenku - budou k dispozici od čtvrtka 28.8. v Městském informačním centru v Opavě.

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Přijďte se podívat, jak pracují naši restaurátoři! “ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
SWAP knih a deskových her

SWAP knih a deskových her

17.04.2024

Máte doma knihy nebo deskové hry, které už nepotřebujete?

Přečíst celý článek  
Petr Bezruč v hudbě

Petr Bezruč v hudbě

17.04.2024

přednáška Doc. Martinka

Přečíst celý článek  
Otevření Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

Otevření Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky

15.04.2024

Informace k návštěvnické sezóně 2024.

Přečíst celý článek  
Den vítězství

Den vítězství

15.04.2024

8. května 2024

Přečíst celý článek  
Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

04.04.2024

Nové výstavy, obměněná expozice a otevírací doba.

Přečíst celý článek  
Komentované prohlídky výstav

Komentované prohlídky výstav "Opava jubilejní"

26.03.2024

Poklady městského muzea / S malíři po opavských zákoutích / Osobnosti známé a neznámé

Přečíst celý článek  
Do práce na kole

Do práce na kole

22.03.2024

květnová výzva

Přečíst celý článek  
Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

28.02.2024

od 1. 3. 2024 dojde k rozšíření otevírací doby knihovny

Přečíst celý článek  
Druhé výročí vpádu Ruské federace na Ukrajinu

Druhé výročí vpádu Ruské federace na Ukrajinu

23.02.2024

Podpořte projekt Archa pro Ukrajinu!

Přečíst celý článek