Úvod \ Připravujeme \ Výstava Země a její pán

Slezské zemské muzeum

Výstava Země a její pán

Zajímáte se o historii Slezska? Pak byste si tuto výstavu rozhodně neměli nechat ujít. Dá vám například odpověď na otázku, které osobnosti a panovnické rody formovaly politické teritoriální celky (Opavsko, Krnovsko, Těšínsko, Nisko) existující na území pozdějšího Rakouského Slezska od středověku až do roku 1918. Věděli jste například, že u moci se tu vystřídali Piastovci, Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové, Hohenzollernové a Lichtenštejnové? Ukážeme vám, jaký odkaz tu zanechali nejen panovníci, ale i vysocí církevní představitelé, slezští vévodové a knížata, šlechta a reprezentanti měst a venkova. Prohlédnete si jejich významné listiny, obrazy, erby, pečeti, mince a mnoho dalších pozoruhodných památek.

 

Výstava Země a její pán se pro veřejnost otevře 12. listopadu - potrvá až do března příštího roku. Uvidíte na ní například portréty významných panovníků, mj. Marie Terezie a Josefa II., knížat z Lichtenštejna - Karla I. a Karla Eusebia, olomouckého biskupa Ferdinanda Julia Troyera, místodržitele Řádu německých rytířů Jiřího Viléma z Elkershausenu, zvaného Klippel, představitelů významných šlechtických rodů a mnoha dalších. Pozornost si zaslouží celá řada jiných pamětihodných předmětů, jako například prapor knížete Adama Václava Těšínského z roku 1605, středověká dlaždice s erbem knížete Přemysla II. pocházející z těšínského zámku, razidlo grošů Jana Jiřího Krnovského nebo epitaf Václava Vlčka z roku 1681.

Mezi plánovanými předměty budou i dva unikáty. První z nich zapůjčí muzeum v polské Ratiboři pouze na úvodní měsíc výstavy - rituálně zlomený meč posledního Přemyslovce, knížete Valentina Hrbatého z roku 1521. Druhý pochází ze sbírek Národního muzea v Praze a existuje pouze v jediném exempláři - dukát opavského vévody Přemka I., který zavítá na naši výstavu v lednu 2015 pouze na jeden týden.

Výstava Země a její pán také nabídne jedinečnou dokumentární výpravu do podzemí kostela sv. Ducha v Opavě. Od léta v něm probíhá průzkum, na kterém se podílí řada institucí – opavský Konvent minoritů, odborníci Národního památkového ústavu v Ostravě, Slezského zemského muzea a město Opava. Technickou spolupráci zajišťuje firma GEO-CZ. Kostel byl od roku roku 1365 pohřebním místem opavských Přemyslovců. Jedním z cílů výzkumu je zodpovědět otázku, zda a v jakém stavu se toto pohřebiště dochovalo, a průzkum je tak vzrušující sondou do historie. Studenti multimediální tvorby Slezské univerzity z něj pořídili pozoruhodný dokument, který vám promítneme na naší výstavě .

Vydáme k ní samozřejmě také poutavý katalog z pera slezských historiků a připravíme bohatý doprovodný program.

Vernisáž výstavy začíná v úterý 11. 11. v 17 hodin.

Poslední aktualizace článku: 18.11.2014

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Výstava Země a její pán “ na Facebook