Úvod \ Aktuality \ Koncert Hudební skladatelé ve Slezsku

Slezské zemské muzeum

Koncert Hudební skladatelé ve Slezsku

Už tradičně se roky končící čtyřkou, ve kterých si připomínáme výročí velkých českých skladatelů, označují v naší kulturní oblasti tzv. Rokem české hudby. Do jeho letošních oslav se zapojilo i muzikologické pracoviště Slezského zemského muzea projektem „Hudební skladatelé působící v českém Slezsku ve sbírkách Slezského zemského muzea“. Záměrem je oživit skladby zapomenutých skladatelů, kteří působili v českém Slezsku a ve svých dílech, napsaných pro tuto lokalitu, zanechali trvalé hodnoty.

 

Hudebnina

Do tohoto kontextu plně zapadá osobnost skladatele a houslisty Carla Ditterse von Dittersdorfa, který prožil podstatnou část svého života v českých zemích, dále Johanna Antona Albrechtsbergra, který působil jako violoncellista na zámku Hradec nad Moravicí. Hudbu českého Slezska nesporně ovlivnili i piarističtí skladatelé, tvořící v nedaleké piaristické koleji v Bílé Vodě. Jedná se především o Carla Erasma či Antonína Brossmanna, rektora koleje a vynikajícího hudebního skladatele.Přepis jejich čtyř duchovních děl z muzikologické podsbírky Slezského zemského muzea stál na počátku projektu, který vyvrcholí 21. října v 18 hodin koncertem v kostele sv. Václava v Opavě. Slezské zemské muzeum ho pořádá spolu s opavskou Církevní konzervatoří – vystoupí na něm sólisté a sbor této školy,  o instrumentální doprovod se postará barokní orchestr Czech Ensemble Baroque pod taktovkou dirigenta Romana Válka. Záznam koncertu odvysílá Český rozhlas 3 – Vltava. Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji v opavské Sluně, před koncertem pak v Domě umění v Opavě. Zbývá dodat, že Slezské zemské muzeum v rámci Roku české hudby vydá také publikaci Opava hudební autorů Karla Boženka a Petra Hanouska.

 

Czech Ensemble Baroque, ansámbl, zabývající se stylovou interpretací děl starších slohových období založil dirigent Roman Válek roku 1998. V současné době má ansámbl čtyři složky: orchestr, sbor, sólisty, vokální quintet a zasahuje do všech žánrů zejména baroka a klasicismu. Členy jsou profesionální instrumentalisté z ČR, Slovenska, Maďarska, Polska a Německa, šéfdirigentem tělesa je Roman Válek. Od roku 2005 je soubor rezidenčním ansámblem Hudebního festivalu Znojmo, kde uvedl řadu českých i světových operních premiér, komorních i kantátových koncertů.

 

Roman Válek – úspěšný český dirigent, zakladatel a šéfdirigent Czech Ensemble Baroque. Jeho uměleckým krédem je přivést na česká pódia stěžejní díla renesanční, barokní a klasicistní literatury ve stylové interpretaci. O velké šíři repertoáru Romana Válka svědčí i spolupráce s dalšími významnými tělesy (Pražská komorní filharmonie, Filharmonie Brno, Janáčkova filharmonie Ostrava, Komorní orchestr FOK, Pražský filharmonický sbor  ad. významná hudební tělesa i operní domy.  Jako sbormistr spolupracoval s dirigenty, jako J. Bělohlávek, G. Rožděstvěnský, G. Albrecht, G. Delogu, aj.Je zván na významné hudební festivaly  u nás i v zahraničí.

 

Komorní sbor při Církevní konzervatoři Opava vznikl v roce 2003. Od počátku jej vede sbormistr Jiří Šikula, který dbá na intonační čistotu, zvukovou vyrovnanost a stylovou interpretaci skladeb daného období. Členy komorního sboru jsou studenti hlavního oboru sólový zpěv. Složení sboru se rok od roku proměňuje z důvodu odchodu a příchodu nových studentů. Církevní konzervatoř Opava je jedinou konzervatoří v České republice, která se zaměřuje na duchovní hudbu. Studium je čtyřleté nebo šestileté. V koncepci školy je zakotvena víceoborovost získaná spojením čtyř profesních zaměření: hra na varhany, hra na klavír, řízení sboru a sólový zpěv. Konzervatoř se specializuje na širokou oblast duchovní hudby, v České republice stále dosud málo provozované, kterou od svého vzniku provozuje a také propaguje na svých koncertech. Opavská konzervatoř se podílí na řadě kulturních akcí města Opavy, její hudební aktivity podporuje Magistrát města Opavy, organizuje Mezinárodní varhanní soutěž Petra Ebena, výrazná je také kooperace se Slezským divadlem v Opavě, studenti pravidelně vystupují jako sólisté (v menších rolích) či jako sboroví zpěváci na operních, operetních i baletních inscenacích divadla. Stejně tak konzervatoř spolupracuje s předními hudebními osobnostmi, hudebními institucemi, pořádá kurzy a semináře, např. organizuje a pořádá kurzy gregoriánského chorálu, studenti koncertně vystupují na hudebních festivalech po celé České republice a spolupracují se slavnými dirigenty (Václav Luks, Robert Hugo, Roman Válek) a hudebními tělesy (Collegium 1704, Capella Regia Praha, Czech Ensemble Baroque) na Slovensku, ale i v Rakousku, Německu, Polsku a Francii. Při Církevní konzervatoři Opava pracují tři pěvecké sbory: komorní sbor, dívčí sbor a gregoriánská schola Bonifantes Opavienses. 

 ___________________________________________

 

Poslední aktualizace článku: 23.10.2014

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Koncert Hudební skladatelé ve Slezsku “ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Den vítězství

Den vítězství

15.04.2024

8. května 2024

Přečíst celý článek  
Den vítězství

Den vítězství

15.04.2024

8. května 2024

Přečíst celý článek  
Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

04.04.2024

Nové výstavy, obměněná expozice a otevírací doba.

Přečíst celý článek  
Komentované prohlídky výstav

Komentované prohlídky výstav "Opava jubilejní"

26.03.2024

Poklady městského muzea / S malíři po opavských zákoutích / Osobnosti známé a neznámé

Přečíst celý článek  
Do práce na kole

Do práce na kole

22.03.2024

květnová výzva

Přečíst celý článek  
Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

28.02.2024

od 1. 3. 2024 dojde k rozšíření otevírací doby knihovny

Přečíst celý článek  
Druhé výročí vpádu Ruské federace na Ukrajinu

Druhé výročí vpádu Ruské federace na Ukrajinu

23.02.2024

Podpořte projekt Archa pro Ukrajinu!

Přečíst celý článek  
Autoportrét Augusta Giacomettiho ze sbírky muzea je vystaven ve Švýcarsku

Autoportrét Augusta Giacomettiho ze sbírky muzea je vystaven ve Švýcarsku

08.02.2024

Výstava "Augusto Giacometti / Freiheit | Auftrag" v Aargauer Kunsthaus.

Přečíst celý článek