Úvod \ Pro média \ Tiskové zprávy a informace \ Jediný preparát slona indického v České republice se dokončuje ve Slezském zemském muzeu

Slezské zemské muzeum

Jediný preparát slona indického v České republice se dokončuje ve Slezském zemském muzeu

V jednom z expozičních areálů Slezského zemského muzea budou v průběhu následujícího měsíce pokračovat finální práce na dermoplastickém preparátu slona indického. Jedná se o unikátní exponát v rámci celé České republiky, který bude po dokončení k vidění pouze v Historické výstavní budově SZM.

 

 

Zoologická zahrada Ostrava věnovala Slezskému zemskému muzeu kůži slona, který musel být utracen v říjnu loňského roku. „Jsme nesmírně rádi, že vedení ZOO Ostrava mělo zájem na tom, aby tento uhynulý slon, o kterého se zajímala celá řada českých i zahraničních institucí, zůstal nadále jako dermoplastický preparát v Moravskoslezském kraji a že jej nabídli právě našemu muzeu,“ říká Jana Horáková, ředitelka Slezského zemského muzea.

 

Zoologická zahrada Ostrava preferuje spolupráci s institucemi Moravskoslezského kraje a spolupráce se Slezským zemským muzeem v Opavě je jednou z jejích priorit i s ohledem na podobné zaměření obou institucí. „Jsem velice rád, že slon, který byl tak úspěšný ve svém životě - zanechal po sobě 10 potomků včetně prvního českého slůněte Rashmi v ZOO Ostrava, bude dál prezentovat svůj druh na poli vědeckém a ochranářském. Obě naše instituce totiž spojuje vyšší poslání, kterým je ochrana přírody a její přibližování veřejnosti. Pokud tento jediný preparát slona indického v českých muzejních sbírkách přitáhne větší pozornost návštěvníků a stane se možná i budoucím vlajkovým exponátem muzea, pak to bude nejen komplexní naplnění života jedince chovaného v lidské péči, ale především velká motivace návštěvníků v oblasti ochrany přírody,“ vysvětluje Jiří Novák, vedoucí zoologického oddělení ZOO Ostrava.

 

Přípravné práce na zhotovení preparátu slona indického začaly již letos na jaře v prostorách preparátorské firmy Miloše Maluchy v Ostravě-Hrabůvce a spočívaly převážně ve vyčinění kůže (fyzikálně-chemický proces, jehož cílem je zajištění stability a odolnosti činěného materiálu proti působení mikroorganismů). Neméně složité bylo také vyhotovit dermoplastickou formu pro tento živočišný druh. „Jelikož originální model slona indického na trhu neexistuje, bylo nutné podle fotodokumentace a rozměrů daného zvířete upravit dostupný model slona afrického. Několikrát se měnila hlava a muselo se přistoupit i k podélnému a příčnému řezu celého korpusu,“ přibližuje Michal Jakubec, preparátor Slezského zemského muzea. A Miloš Malucha, majitel preparátorské firmy, která zajišťuje výrobu dermoplastického preparátu, jeho slova doplňuje: „Naše firma dosud zhotovila preparát slona afrického pro Národní muzeum v Praze. Tehdy šlo o první preparát, který byl vytvořen v Evropě po dlouhých třiceti letech. Nyní se jedná o první dermoplastický preparát slona indického, který je realizován v České republice.

 

Dokončovací práce na dermoplastickém preparátu budou probíhat za plného provozu, a tak návštěvníci, kteří zavítají na přelomu října a listopadu do Historické výstavní budovy, budou mít jedinečnou šanci zhlédnout závěrečnou část preparace tohoto exponátu na vlastní oči. Slavnostní představení slona indického je plánováno v prosinci letošního roku.

 

 

Tisková zpráva ke stažení zde.

 

Kontakt pro novináře:

Romana Cieslarová, tisková mluvčí, cieslarova@szm.cz, 733 376 234.

Šárka Nováková, tisková mluvčí, novakova@zoo-ostrava.cz, 728 583 683.

 

Partneři akce:

 

   

 

 

Poslední aktualizace článku: 25.10.2016

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Jediný preparát slona indického v České republice se dokončuje ve Slezském zemském muzeu“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Fotografická výstava Svět třetím okem

Fotografická výstava Svět třetím okem

29.03.2022

U příležitosti životního jubilea vystavuje své autorské fotografie Přemysl Orlík, rodák z Opavy. Na fotografiích se snaží zachytit neopakovatelný genius loci, krásu krajiny, která nás obklopuje, jakož i rozmanitosti přírody lidskými vjemy těžko postřehnutelné. Proto je nanejvýš příhodné, že jeho díla budou umístěna právě v Arboretu Nový Dvůr.

Přečíst celý článek  
Workshop k výstavě Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

Workshop k výstavě Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

09.03.2022

Dávno minuly doby, kdy se po planetě Zemi proháněl tyranosaurus nebo velociraptor. I přesto pravěk neustále podněcuje lidskou fantazii. Přesvědčeni jsou o tom i pracovníci Památníku Petra Bezruče, kteří pro rodiny s dětmi vytvořili několik kreativních workshopů, které jsou navázány na výstavu Pravěký svět.

Přečíst celý článek  
Civilizace a barbaři

Civilizace a barbaři

28.02.2022

Antický svět, dnes chápán, jako kolébka moderní evropské civilizace, na druhé straně svět barbarů, kdysi pojmenování etnik mimo římský kulturní okruh. Tyto dva koexistující světy nyní představí archeologické oddělení Slezského zemského muzea v rámci nově připravované výstavy.

Přečíst celý článek  
Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

28.02.2022

Paleoart – výtvarný směr, který se zaměřuje na rekonstrukce pravěkého života. Pro některé možná neznámý pojem, pro milovníky Zdeňka Buriana svět, kde ožívají dávná stvoření. Nová výstava Slezského zemského muzea představí tři umělce, kteří se tomuto směru věnují a navazují tak na Burianovo dílo.

Přečíst celý článek  
Výstava Koptské textilie Slezského zemského muzea

Výstava Koptské textilie Slezského zemského muzea

28.02.2022

Egypt se svým životadárným Nilem je významným centrem starověkých dějin, proto po dlouhá léta láká historiky a badatele. Mnozí z nich přivezli ze svých výzkumných cest cenné artefakty. Několik jich bylo uloženo i ve sbírkách Slezského zemského muzea. Jedná se například o padesát jedna fragmentů látek, které jsou nyní představovány veřejnosti.

Přečíst celý článek  
Rekonstrukce Müllerova domu byla oceněna!

Rekonstrukce Müllerova domu byla oceněna!

02.10.2020

Rekonstrukce objektu a zahrady Müllerova domu byla oceněna v 14. ročníku soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2019.

Přečíst celý článek  
Odkaz Karla Engliše bude rozvíjet nová nezisková organizace

Odkaz Karla Engliše bude rozvíjet nová nezisková organizace

25.05.2020

Sto let poté, co Karel Engliš poprvé usedl do křesla ministra financí, zahajuje činnost nezisková organizace, která bude rozvíjet jeho odkaz.

Přečíst celý článek  
Muzeum OnLine

Muzeum OnLine

27.03.2020

Slezské zemské muzeum s ohledem na stávající situaci s koronavirovou nákazou v České republice uzavřelo na začátku března všechny expoziční areály včetně muzejní knihovny a zrušilo do odvolání všechny kulturní akce, přednášky, besedy a edukační programy.

Přečíst celý článek  
Zrušení akce Hlučín-Darkovičky 2020

Zrušení akce Hlučín-Darkovičky 2020

23.03.2020

Dne 30. května 2020 měla proběhnout tradiční akce „Hlučín-Darkovičky 2020“, kterou jsme připravovali společně s Krajským vojenským velitelstvím Ostrava a Městem Hlučín.

Přečíst celý článek  
Paul Gebauer – „akademický malíř a sedlák“

Paul Gebauer – „akademický malíř a sedlák“

06.01.2020

Slezské zemské muzeum společně s Oblastní galerií v Liberci a Muzeem v Bruntále postupně představí v putovním výstavním projektu dílo významného slezského malíře Paula Gebauera. Smyslem výstavního cyklu je připomenutí a rehabilitace díla tohoto německého autora, který byl po roce 1945 odsunut a jeho majetek včetně většiny jeho děl byl zkonfiskován.

Přečíst celý článek