Olivy a olivový olej patří k základním potravinám ve Středomoří již od prehistorických dob. A Řecko je jedním z největších producentů a vývozců olivového oleje na světě. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou a promítá se také do středomořské kultury a krajinného rázu.
Autor přednášky se na podzim loňského roku osobně účastnil sklizně v malé rodinné firmě v městě Preveze na západním pobřeží Řecka, která olivy sklízí starým ručním způsobem. S tajemstvím výroby olivového oleje vás seznámí Jakub Kubačka, statutární zástupce Natury Opava, organizace, která se od roku 1992 zabývá ekologickou výchovou, vzděláváním a poradenstvím v ochraně životního prostředí.
Přednáška se uskuteční ve středu 29. března 2017 v 17.30 hodin v Historické výstavní budově SZM, Komenského 10, Opava. Vstup je zdarma.
Pozvánka ke stažení ZDE
Poslední aktualizace článku: 03.12.2021
Vytisknout celý článek