Úvod \ Expoziční areály \ Památník Petra Bezruče, Opava \ Aktuality \ Ohlédnutí za Stužkonoskou modrou

Památník Petra Bezruče Opava

Ohlédnutí za Stužkonoskou modrou

Ve středu 19. září 2018 proběhlo městské kolo recitační soutěže žáků ZŠ i víceletého gymnázia Opavy, nazvané Stužkonoska modrá, jež bylo zakončeno slavnostním Večerem vítězů téhož dne v Památníku Petra Bezruče. Šlo již o druhý ročník, jeho vznik byl spojen v loňském roce se 150. výročím světově uznávaného básníka, opavského rodáka Petra Bezruče, jemuž byl připsán k poctě.

 

Ten letošní už byl přímo zařazen do festivalu Bezručova Opava a pořadatelé, jimiž byly Slezské zemské muzeum, Opavská kulturní organizace a Magistrát statutárního města Opavy, věří, že tomu tak bude i nadále. To však už vedle pořadatelů bude záležet především na samotných školách, na iniciativě a pomoci jejich učitelů všem zájemcům o krásu slova a dovednost jejich veřejného přednesu.

Letošního ročníku, který navázal na soutěžní školská kola, se zúčastnilo 6 škol a reprezentovalo je 14 soutěžících. Ti předvedli své dovednosti se skutečným nasazením a zájmem o nejlepší umístění, na Večeru vítězů v Památníku Petra Bezruče pak i bez trémy a s viditelnou radostí. Publikum, mezi nímž byli jak pedagogové, kteří je k tomuto úspěchu dovedli, tak i rodiče a nejbližší přátelé a hosté, je odměnilo nadšeným potleskem, nositelka Ceny Petra Bezruče Olga Procházková za doprovodu Františka Šmída písněmi na básně Petra Bezruče, pořadatelé pak velmi hodnotnými cenami, uměleckými artefakty, jakými byly originální grafiky A. A. Šechtlové, V. Komárka a umělecká textilie přední české výtvarnice Evy Damborské, kterou již podruhé věnovala zakladatelka soutěže a její donátorka prvních cen dr. Zdenka Pfefferová. Fantazii umělkyně na verše Petra Bezruče osobně předala vítězce Nele Pasrbkové ze ZŠ Boženy Němcové. A je třeba potvrdit, že i dalším oceněným, Adéle Mrůzkové ze ZŠ Šrámkova, Kateřině Jombíkové ze ZŠ Opava-Kylešovice, Antonínu Drábkovi z Mendelova gymnázia a Viktorii Kalafové ze ZŠ Boženy Němcové, patřily ceny významných českých autorů za jejich úspěch v soutěži Stužkonoska modrá zaslouženě. Mimořádnou cenu udělila předsedkyně poroty Nikol Hájkové ze ZŠ Vrchní za přednes básně Milana Rúfuse Zlatá muzika ve slovenštině, jež nám připomněla 100. výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků.

Opět se ukázalo, že o umělecký přednes je mezi dětmi zájem, že nejde jen o aktivní přístup ke slovesnému umění, ke kráse slova, ale že jde i o jednu z cest ke zdokonalování ústního projevu v komunikaci vůbec. Jde o soustavný výchovný proces, kterému by se mělo věnovat mnohem více pozornosti jak na vysokých školách, které připravují učitele českého jazyka a literatury, tak následně na samotných školách, na nichž pak tito učitelé tak záslužnou činnost mají rozvíjet. Zdárně tomu mohou být nápomocny i kulturní organizace svou nabídkou prezentace dosažených výsledků ve formě např. literárních večerů či organizací odborných literárních studií uměleckého přednesu. V Památníku Petra Bezruče takové studio, nesoucí název básníka Petra Bezruče, již v minulosti více jak deset let působilo právě pod vedením PhDr. Zdenky Pfefferové. Domnívám se, že nastal čas na jeho pokračování...

Vladimír Pfeffer

 

Fotografie z recitační soutěže a Večera vítězů si můžete prohlédnout ve fotogalerii pod článkem.

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Ohlédnutí za Stužkonoskou modrou“ na Facebook      

Fotogalerie ke článku

   

Další články v této rubrice

 
Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

25.04.2024

Zveme vás na literární večer v Památníku Petra Bezruče!

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her

SWAP knih a deskových her

17.04.2024

Máte doma knihy nebo deskové hry, které už nepotřebujete?

Přečíst celý článek  
Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

19.01.2024

Aktualizovaná nabídka na rok 2024.

Přečíst celý článek  
Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

31.07.2023

Od 1. 8. 2023 se mění otevírací doba expozičního areálu.

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

10.03.2023

Výměnný bazar alias SWAP - dejme věcem novou šanci!

Přečíst celý článek  

Edukační program pro děti z mateřských škol

08.03.2023

Setkání s pohádkami, hádankami a říkadly.

Přečíst celý článek  
Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

03.10.2022

4. ročník recitační soutěže Stužkonoska modrá k poctě Petra Bezruče.

Přečíst celý článek  
EDU KÁVA

EDU KÁVA

31.08.2022

V pondělí 29. 8. 2022 se v Památníku Petra Bezruče uskutečnila již tradiční informativní akce pro pedagogy, kterou Slezské zemské muzeum pořádá již od roku 2016.

Přečíst celý článek  
Program pro účastníky Bohemistického semináře

Program pro účastníky Bohemistického semináře

22.07.2022

V Památníku Petra Bezruče se 21. 7. uskutečnil program pro účastníky Bohemistického semináře.

Přečíst celý článek