Úvod \ Expoziční areály \ Památník Petra Bezruče, Opava \ Aktuality \ Fantaskní realismus v ilustracích Lumíra Čmerdy

Památník Petra Bezruče Opava

Fantaskní realismus v ilustracích Lumíra Čmerdy

Zveme vás na výstavu věnovanou přednímu regionálnímu výtvarníkovi 60. let 20. století.

 

Kněz a kazatel Církve československé husitské Lumír Čmerda se v umělecké sféře během svého života uplatnil především v oblasti tzv. monumentálních realizací pro architekturu. Jeho hlavní výtvarnou činností se od roku 1965 na 25 let stala práce na dřevěných reliéfech. V 90. letech se přeorientoval zejména na kresbu, v níž se plně vyhranil jeho osobitý styl, charakterizovaný Ludvíkem Vaculíkem jako Fantaskní realismus.

Prostředí českého Slezska a severovýchodní Moravy se pro Čmerdu stalo místem velkých životních zkoušek. Lumír Čmerda absolvoval základní vojenskou službu u technického praporu na šachtě v Karviné. Pro závažné onemocnění byl po roce propuštěn a v letech 1956–1963 se stal postupně farářem Církve československé husitské v náboženských obcích v Ostravě-Hrabůvce, Frýdku-Místku a Českém Těšíně. S průmyslovým Ostravskem ho spájí další složitá fáze života. V roce 1963 byl zbaven státního souhlasu k výkonu duchovenského povolání. Právě v Ostravě se začal intenzivněji zabývat výtvarnou tvorbou. V roce 1960 se přihlásil do Lidové školy umění v Ostravě, jeho učiteli se stali malíř Jaroslav Kapec, sochař Otto Cienciala, grafici Václav Beránek a Jaroslav Rusek. Úspěchy ve výtvarné tvorbě dovedly Lumíra Čmerdu k novému povolání – v letech 1963–1967 pracoval jako propagační výtvarník v Parku kultury a oddechu v Ostravě a v letech 1967–1970 zastával místo výtvarníka na Útvaru hlavního architekta města Ostravy. Roku 1964 se stal členem výtvarné Tvůrčí skupiny Kontrast, v roce 1967 byl přijat za řádného člena Svazu československých výtvarných umělců. Roku 1970 byl propuštěn ze zaměstnání a na tři měsíce se stal spirituálem bohoslovecké koleje v Praze. V roce 1973 se přestěhoval definitivně do Prahy, aby s rodinou unikl skalním ostravským normalizátorům. Jako výtvarný umělec ve svobodném povolání měl v severomoravském kraji v 70. letech nulovou perspektivu. Nastala dvě desetiletí ve znamení rozdrcené kontinuity, s minimální možností veřejně působit. Hlavně díky kolegům architektům mohl dále získávat zakázky na zhotovení dřevěných reliéfů. 90. léta přinesla svobodu, ale také zrušení zavedeného systému zakázek pro architekturu. V roce 1999 byl zvolen do staroměstské rady starších náboženské obce Církve československé husitské v Praze a od roku 2004 vykonával funkci faráře v chrámu sv. Mikuláše – barokním kostele na Starém Městě pražském, kde veřejnost zaujal svým kázáním.

Čmerda vytvořil šestačtyřicet rozměrných realizací v architektuře (převážně dřevěné reliéfy, např. pro školy v Třinci, Rudné u Prahy, Jablunkově, Karviné a Praze, pro Vysokou školu báňskou v Ostravě, Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě, pro obřadní síně zámku v Přibyslavi a ve Vlašimi, pro Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR a Ústav termomechaniky AV ČR. Ilustroval třiatřicet publikací.

Výstava představí originály autorových knižních ilustrací, mezi nimiž budou zastoupeny ilustrace k dílům patřícím do zlatého fondu české literatury (K. J. Erben: Kytice, Kosmas: Kronika Česká, B. Němcová: Slovenské pohádky a pověsti), ilustrace k písním Semaforu či ilustrace zpracovávající biblické náměty.

 

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 16. května 2019 v 17 hodin v Památníku Petra Bezruče (Ostrožná 35, Opava). Výstava potrvá do 25. srpna 2019.

 

Pozvánku ke stažení naleznete ZDE.

 

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Fantaskní realismus v ilustracích Lumíra Čmerdy“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

19.01.2024

Aktualizovaná nabídka na rok 2024.

Přečíst celý článek  
Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

31.07.2023

Od 1. 8. 2023 se mění otevírací doba expozičního areálu.

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

10.03.2023

Výměnný bazar alias SWAP - dejme věcem novou šanci!

Přečíst celý článek  

Edukační program pro děti z mateřských škol

08.03.2023

Setkání s pohádkami, hádankami a říkadly.

Přečíst celý článek  
Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

03.10.2022

4. ročník recitační soutěže Stužkonoska modrá k poctě Petra Bezruče.

Přečíst celý článek  
EDU KÁVA

EDU KÁVA

31.08.2022

V pondělí 29. 8. 2022 se v Památníku Petra Bezruče uskutečnila již tradiční informativní akce pro pedagogy, kterou Slezské zemské muzeum pořádá již od roku 2016.

Přečíst celý článek  
Program pro účastníky Bohemistického semináře

Program pro účastníky Bohemistického semináře

22.07.2022

V Památníku Petra Bezruče se 21. 7. uskutečnil program pro účastníky Bohemistického semináře.

Přečíst celý článek