Úvod \ Expoziční areály \ Národní památník II. světové války, Hrabyně \ Aktuality \ ZA LINIÍ. Prostor hraničářského pluku 4, část druhá: Kasárny Hrabyně

Národní památník II. světové války Hrabyně

ZA LINIÍ. Prostor hraničářského pluku 4, část druhá: Kasárny Hrabyně

Srdečně vás zveme na přednášku věnovanou výstavbě a historii hraničářských kasáren a obytných domů pro gážisty v Hrabyni, ale také na komentovanou prohlídku pozůstatků fortifikačních prací v obci Hrabyně.

 

Před 83 lety, 19. července 1938, započala výstavba kasárenského komplexu v jižní části katastru obce Hrabyně. Komplex byl určen pro vojáky III. a V. praporu hraničářského pluku 4, kteří v době zářijové krize v roce 1938 obsazovali k boji objekty československého opevnění mezi Opavou a Hájem ve Slezsku a také dělostřeleckou tvrz Smolkov. Na rozdíl od dříve budovaných areálů v Hlučíně a Koblově však historické události předběhly dobu nutnou k jejich dokončení a opuštěné staveniště společně s celou obcí Hrabyně v říjnu 1938 obsadila německá armáda. Opuštěný komplex budov postupně pustnul a nakonec jeho velká část musela na přelomu 60. a 70. let ustoupit výstavbě rehabilitačního ústavu. Jak měl areál po dokončení vypadat, v jaké podobě byly stavební práce přerušeny a co se z nich dochovalo do dnešních dnů, se dozvíte na přednášce a komentované prohlídce, která je pořádaná v předvečer výročí dne, kdy zde poprvé zavládl stavební ruch.

Průběh akce

15.00 – 16.00
Přednáška Bc. Patrika Falhauera na téma výstavby a historie hraničářských kasáren a obytných domů pro gážisty v Hrabyni, které byly určeny pro vojáky a důstojníky III. a V. praporu hraničářského pluku 4.

16.00 – 17.00
Komentovaná prohlídka pozůstatků fortifikačních prací v Hrabyni zahrnující objekt pevnostní kabelové sítě, místa, kde byly rozestavěny bytové domy pro gážisty a prostor dnešního rehabilitačního centra v jižní části obce s pozůstatky původních budov bývalých kasáren.

Akce se uskuteční v neděli 18. července 2021. Sraz zájemců je v 15 hodin ve správní budově Národního památníku II. světové války v Hrabyni. Vstupné je 20 Kč na účastníka (platba na pokladně ve správní budově).

Nutná rezervace předem na telefonním čísle 553 775 091, případně na e-mailové adrese falhauer@szm.cz (v případě rezervace pro více než jednu osobu nutno uvést počet).

Na pokladně památníku je také možnost zakoupit publikaci „Za linií. Prostor hraničářského pluku 4, část první: Kasárny".

 

Plakát ke stažení naleznete ZDE.

 

 

 

Poslední aktualizace článku: 29.11.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ ZA LINIÍ. Prostor hraničářského pluku 4, část druhá: Kasárny Hrabyně“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Den vítězství

Den vítězství

15.04.2024

8. května 2024

Přečíst celý článek  
Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

04.04.2024

Nové výstavy, obměněná expozice a otevírací doba.

Přečíst celý článek  
Připravte s námi výstavu!

Připravte s námi výstavu!

23.10.2023

na téma „Opava a Opavsko za II. světové války"

Přečíst celý článek  
Národní památník II. světové války - průvodce a fotogalerie

Národní památník II. světové války - průvodce a fotogalerie

11.08.2023

Průvodce areálem ke stažení a aktuální fotogalerie expozičního areálu.

Přečíst celý článek  
Otevření Národního památníku II. světové války

Otevření Národního památníku II. světové války

20.03.2023

Hrabyňský památník otevře 29. 4. 2023.

Přečíst celý článek  
Božena Martiníková

Božena Martiníková

07.09.2022

Navždy nás opustila naše dlouholetá pracovnice paní Božena Martiníková.

Přečíst celý článek  
Uzavření Národního památníku II. světové války

Uzavření Národního památníku II. světové války

03.12.2021

Vážení návštěvníci, dovolte, abychom vás informovali, že z důvodu rekonstrukce je Národní památník II. světové války v Hrabyni pro veřejnost uzavřen. Předpokládaný termín otevření bude na jaře 2023. Děkujeme vám za pochopení.

Přečíst celý článek