Národní památník II. světové války Hrabyně

Těžká léta 1938–1945

V hlavním objektu památníku mohou návštěvníci zhlédnout expozici Těžká léta 1938–1945, která připomíná události II. světové války jak z hlediska vojenského, tak politického, neopomíjí však ani život civilního obyvatelstva, kulturu či hospodářství. Přibližuje účast československých vojáků v bojích na všech frontách II. světové války, stejně jako účast civilního obyvatelstva v domácím odboji.

 

Cílem expozice je nejen poskytnout návštěvníkům základní informace o období II. světové války, ale v osobních příbězích pamětníků zprostředkovat i emocionální prožitek, umocněný autentickými předměty, které pro expozici věnovali přímí účastníci bojů.

Expozice je doplněna multimediálními prvky. V infokioscích a na dotykových obrazovkách si zájemci mohou vyhledat dobové dokumenty, fotografie a texty. Nechybí zde ani historická filmová koláž režiséra Evalda Schorma, která byla vytvořena pro původní expozici památníku. Ústřední scénou expozice je diorama velkolepé bojové scény odkazující na ostravsko-opavskou operaci. Zde návštěvníci uvidí nejen maketu sovětského tanku T-34, dva dělostřelecké kanóny (německý a sovětský), ale také hrabyňský dům č. p. 72 zničený válečnými boji. Dům byl postaven na základě dobových fotografií válkou zničené obce Hrabyně a jsou v něm umístěny autentické předměty, které věnovali obyvatelé obce.         

Vstupní část expozice tvoří pamětní síň, v níž je centrálním objektem skleněný sarkofág s prstí z bojišť II. světové války, koncentračních táborů a dalších míst utrpení. Součástí areálu památníku je symbolický hřbitov se 13 000 destičkami se jmény padlých. Z nich je 7 000 destiček se jmény vojáků Rudé armády a 1 000 příslušníků 1. čs. armádního sboru, kteří padli v rámci ostravsko-opavské operace, 5 000 jmen civilních obyvatel ze severní Moravy a Slezska, kteří padli v domácím odboji nebo byli umučeni v koncentračních táborech a 1 000 destiček patří příslušníkům jiných národností bojujícím na území našeho regionu. Vedle památníku je umístěno několik kusů historické bojové techniky. V správní budově památníku se nachází prostory pro sezonní výstavy, je zde konferenční sál a badatelna.

Poslední aktualizace článku: 18.04.2023

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Těžká léta 1938–1945“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Lidické děti

Lidické děti

21.09.2016

Osud lidických dětí nám dodnes připomíná dílo české sochařky Marie Uchytilové. Právě tato žena vytvořila v letech 1969–1989 sádrové sousoší zavražděných lidických dětí, které zemřely v období tzv. heydrichiády v koncentračním táboře Chełmno.

Přečíst celý článek  
Oběti a vrazi

Oběti a vrazi

21.10.2010

Koncentrační tábor Mauthausen byl jedním z nejhorších nacistických koncentračních táborů. Tento vyhlazovací tábor byl vybudován v roce 1938 vězni z Dachau 20 km východně od Linze, byl to první tábor mimo území Německa. Postupně se rozšířil, měl 49 poboček, z nichž nejznámější byly koncentrační tábory Gusen a Ebensee. K táboru patřil i žulový lom, kde vězni po 186 strmých schodech vynášeli mohutné žulové kvádry, za neustálého pohánění klacky a obušky, často pod střelbou.

Přečíst celý článek