Úvod \ Aktuality \ Vzácné sousoší Pegasů se vrací na střechu Historické výstavní budovy

Slezské zemské muzeum

Vzácné sousoší Pegasů se vrací na střechu Historické výstavní budovy

Více než 15 let musela veřejnost v Opavě a širokém okolí čekat na to, až se na pylony v průčelí Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea vrátí impozantní sousoší Pegasů od vídeňského sochaře Theodora Friedla. Novému vedení muzea se to však podařilo a odlehčené kopie vzácných soch se na budovu navrátila 12. září 2011.

 

 

Dvojice Pegasů na střeše

Sochy Pegasů se v rukou restaurátorů ocitly již v polovině 90. let minulého století, kdy byly z bezpečnostních důvodů z budovy muzea sejmuty. Od té doby se povedlo například vyřešit problémy s původní restaurátorskou firmou, jež měla Pegasy obnovit. Řediteli Slezského zemského muzea Antonínu Šimčíkovi se podařilo nejenom urovnat spory, ale zároveň získat dotaci a zahájit novou rekonstrukci nejen tohoto cenného sousoší, ale celé Historické výstavní budovy. „Podařilo se naplnit očekávání veřejnosti a dlouho postrádané sousoší je zachráněno. Restaurátoři vytvořili přesnou kopii původního sousoší Pegasů, které bude další dlouhá léta zdobit Historickou výstavní budovu,“ dodává Antonín Šimčík.

Restaurátoři pod vedením Tomáše Skalíka začali na sousoší Pegasů pracovat již v únoru letošního roku. „Během tří měsíců jsme restaurovali původní sochy, které byly ve velmi žalostném stavu. Počátkem května jsme zahájili práce na přesných kopiích soch Pegasů, které jsou vyrobeny z epoxidového laminátu s vnitřní nerezovou konstrukcí,“ sdělil restaurátor Tomáš Skalík.

Dvojice PegasůInstalace Pegasů na střechu Historické výstavní budovy proběhla 12. září 2011 v dopoledních hodinách. Jejich originály byly umístěny v depozitáři Slezského zemského muzea a návštěvníci je uvidí až po otevření plánovaného lapidária. Na Historickou výstavní budovu se vrátí i původní terakotové sochy alegorií obchodu, vědy a umění, které byly z budovy odstraněny v roce 2009, protože jejich havarijní stav ohrožoval kolemjdoucí a hrozilo jejich zřícení.

Restaurování sousoší je součástí celkové rekonstrukce Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea, která začala na konci roku 2010. Během více než osmi měsíců došlo k obnově podstatné části interiéru – byly dokončeny elektrorozvody, úpravy příček a instalován je také speciální okruh temperování, jehož úkolem je zabránit vlhnutí zdiva. Stavební práce se tak nyní zaměřují na exteriér – natírá se fasáda a upravuje se hlavní vnější schodiště. Práce by měly být hotovy v říjnu letošního roku a vzápětí budou pokračovat druhou fází, ve které se vybaví interiér a připraví expozice.

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Vzácné sousoší Pegasů se vrací na střechu Historické výstavní budovy“ na Facebook      

Fotogalerie ke článku

   

Další články v této rubrice

 
Geologická olympiáda

Geologická olympiáda

11.03.2024

Moravskoslezské krajské kolo.

Přečíst celý článek  
Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

28.02.2024

od 1. 3. 2024 dojde k rozšíření otevírací doby knihovny

Přečíst celý článek  
Druhé výročí vpádu Ruské federace na Ukrajinu

Druhé výročí vpádu Ruské federace na Ukrajinu

23.02.2024

Podpořte projekt Archa pro Ukrajinu!

Přečíst celý článek  
Autoportrét Augusta Giacomettiho ze sbírky muzea je vystaven ve Švýcarsku

Autoportrét Augusta Giacomettiho ze sbírky muzea je vystaven ve Švýcarsku

08.02.2024

Výstava "Augusto Giacometti / Freiheit | Auftrag" v Aargauer Kunsthaus.

Přečíst celý článek  
Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

19.01.2024

Aktualizovaná nabídka na rok 2024.

Přečíst celý článek  
Slavíme 800 let města Opavy!

Slavíme 800 let města Opavy!

04.01.2024

Tento rok bude patřit oslavám 800 let výročí města Opavy.

Přečíst celý článek  
Uzavření Müllerova domu

Uzavření Müllerova domu

03.01.2024

Upozornění pro návštěvníky

Přečíst celý článek