Historická výstavní budova Opava

Znamení vertikál

Ojedinělý pohled do duchovního světa nyní nabízí Slezské zemské muzeum. V Historické výstavní budově otevře svým návštěvníkům brány do světa náboženství a jeho vývoje na území českého Slezska. Přichází Znamení vertikál.

 

 

Výstava se snaží přiblížit pestrost a rozmanitost duchovního života českého Slezska od středověku do začátku první světové války. Hlavní důraz je přitom kladen zejména na úlohu katolické církve, která náboženský život určovala především. Pozornost je ale věnována i vyznání evangelickému nebo židovskému.

Muzea, archivy, knihovny i soukromé a církevní sbírky uchovávají tisíce artefaktů připomínajících duchovní vývoj. Nebylo tedy snadné vybrat reprezentativní vzorek přibližně tří stovek předmětů, obrazů, soch, dokumentů i drobností, který by peripetie náboženského života ve slezském regionu v minulých staletích vyjádřil. „Znamení vertikál rozhodně není jen vzletný název. Skrývá se za ním mnoho měsíců intenzivní odborné práce specialistů nejen ze Slezského zemského muzea, ale také mnoha dalších institucí. Podařilo se zdokumentovat zcela mimořádný soubor památek reprezentujících vývoj duchovního života v hlavních náboženských proudech a vytvořit z nich patrně největší a nejreprezentativnější kolekci," uvedl Antonín Šimčík, ředitel Slezského zemského muzea.

Výstava zabírá oba výstavní sály a díky dynamickému pojetí stálé expozice Slezsko bylo možné ji umístit i do dalších prostor Historické výstavní budovy. Autoři výstavy pamatovali také na děti, které jistě potěší unikátní betlém z Města Albrechtic. Součástí Znamení vertikál jsou také další unikáty – např. dosud nikdy nevystavené obrazy nebo výsledky objevů restaurátorů a historiků umění.

„Skutečné poklady zapůjčila celá řada církevních institucí, za pozornost bezpochyby stojí relikviář svatého Kříže. Podle tradice uchovával již od středověku poměrně velký ostatek svatého Kříže farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Odtud jej odvezl v roce 1567 císař Maxmilián II., údajně proto, aby jej zachránil před protestanty. Relikvii daroval své manželce Marii, která ji pak přenechala vídeňskému klášteru klarisek. Teprve na žádost kněžny Marie Leopoldiny z Lichtenštejna vrátil po více než dvou stoletích vídeňský arcibiskup relikviář zpět opavskému farnímu kostelu. Kněžna pak na své náklady pořídila pro ostatek nové pozlacené stříbrné ostensorium, tedy prosklenou schránku. K veřejné úctě však byla relikvie předána teprve po důkladném přezkoumání ostatku a příslušných dokumentů olomouckou konzistoří v roce 1784. O více než století později, v roce 1900, nechal P. Kasimír Raška krátce po svém jmenování opavským proboštem zhotovit nový relikviář u renomované vídeňské firmy Franz L. Adler, která se specializovala na zpracování kovů pro umění a církevní účely," poodhalila roušku tajemství alespoň u jednoho ze vzácných předmětů výstavy její garantka Markéta Kouřilová, náměstkyně pro společenské vědy Slezského zemského muzea.

Znamení vertikál je třetí výstavou v sérii nejdůležitějšího a nejrozsáhlejšího projektu Slezského zemského muzea za posledních několik desetiletí – cyklu výstav Slezsko: Lidé a země. Ten je jedním ze stěžejních výstupů projektu řešeného v rámci Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI) s názvem Slezsko: Paměť – identita – region, jenž je financován Ministerstvem kultury ČR, a který se věnuje výzkumu problematiky českého Slezska.  „Projekt usiluje o vědeckou dokumentaci Slezska jako specifického regionu s bohatou historií a kulturou, coby základu pro řízení dalšího výzkumu i směřování při rozšiřování sbírkových fondů Slezského zemského muzea. Výsledky výzkumu mají potenciál stát se unikátním svědectvím o stavu poznání českého Slezska v období, v němž si připomínáme 200 let od otevření Zemského muzea pro Rakouské Slezsko, dnes Slezského zemského muzea. S ukončením projektu zanechá výzkumný tým pracovníků SZM a jejich spolupracovníků sérii monografií, tvořící svého druhu encyklopedii Slezska, s unikátními informacemi důležitými nejen pro vědeckou práci, ale i pro zájemce z řad veřejnosti. Pětileté úsilí by tak mělo vést k oživení povědomí o významu jednotlivých fenoménů, i k rozvoji regionálních aktivit, ochraně místních památek a přírodních zajímavostí,“ představil projekt ředitel Antonín Šimčík.  

„Hlavním smyslem výstavy Znamení vertikál je připomenout existenci památek českého Slezska, v nichž se vyjevuje duchovní tvářnost kraje. Podobně jako v případě předešlých výstav, Paměť Slezska a Město – zámek – krajina, i Znamení vertikál skýtá prostor pro setkání různých oborů – dějin umění, archeologie, etnografie, historie. Jde skutečně o průsečíky, proto i členění výstavy na oddíly má spíše symbolickou platnost. Jinak řečeno, má návštěvníkovi výstavy pomoci zorientovat se na pomyslné ose dané pojmy církev – víra. Jednotlivé oddíly jsou pojmenovány latinskými názvy − CAPELLA (katolická kaple), DEVOTIONALIA (předměty spojené se zbožností a jejími projevy), SEPULCRALIA (památky spojené s úctou k zemřelým), PAEDAGOGICA (dokumenty, vztahující se k pedagogické činnosti), CONFESSIO EVANGELICA (památky evangelické víry), JUDAICA (židovské památky), HISTORICA & DOCUMENTA (historické dokumenty), ARCHAEOLOGICA (archeologické nálezy) a ETNOGRAPHICA (národopisné památky)," doplnila náměstkyně Markéta Kouřilová

Záštitu nad Znamením vertikál převzali představitelé náboženského i veřejného života −  hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner a ostravsko-opavský biskup Mons. František Václav Lobkowicz.

Vernisáž se uskuteční 24. září v 19.00 hodin v Historické výstavní budově SZM a výstava bude k vidění až do 23. března 2014.

Mimo stálou expozici nabídnou autoři výstavy také bohatý doprovodný program. V listopadu se uskuteční komentované prohlídky vedené Pavlem Šopákem a od října do prosince je připravena i série zajímavých přednášek s církevní tematikou. Pro školy a zájemce z řad návštěvníků jsou pak nachystány tři vzdělávací programy: Církevní rok seznámí děti z mateřských škol a prvního stupně základních škol nejen s vybranými církevními svátky,  jejich historií a způsobem slavení, ale i s pranostikami, které se k danému svátku vztahují. Pro žáky druhého stupně základních škol a studenty škol středních je připraven program Světci a světice. Díky němu se seznámí s postupem, jak lze osobnost prohlásit za svatou, naučí se rozpoznávat pomocí atributů sedm světců spjatých se Slezskem a dozvědí se o jejich životě a cestě ke svatořečení. Pro středoškoláky a veřejnost je určen třetí z programů nazvaný Církevní řády ve Slezsku. Program vysvětlí, co jsou to církevní řády, a které z nich jsou v současnosti zastoupeny v České republice. Seznámí návštěvníky se třemi církevními řády, které hrály důležitou roli v českém Slezsku: s dominikány, františkány a řádem německých rytířů. U každého z těchto řádů pak představí historii, jeho zakladatele a významné představitele a také ukáže, které budovy v Opavě daný řád vlastnil.

Zájemci o doprovodné programy se musí předem přihlásit u Mgr. Kamily Polákové, a to na emailu polakova@szm.cz nebo telefonu 732 974 070.

 

Znamení vertikál

Historická výstavní budova

25. 9. 2013 – 23. 3. 2014

vernisáž 24. 9. 2013 19.00

 

Kontakt pro média:

BcA. Květa Gebauerová, DiS., manažerka pro média, e-mail: gebauerova@szm.cz, tel: 553 622 999, mobil: 733 376 234

 

 

 Fotografie ke stažení: 

Foto: Oltář kostel Panny Marie. Archiv SZM

 

 

 

 

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Znamení vertikál “ na Facebook      

Fotogalerie ke článku

   

Další články v této rubrice

 
Komentované prohlídky výstav

Komentované prohlídky výstav "Opava jubilejní"

26.03.2024

Poklady městského muzea / S malíři po opavských zákoutích / Osobnosti známé a neznámé

Přečíst celý článek  
Volné vstupy do Historické výstavní budovy v roce 2024

Volné vstupy do Historické výstavní budovy v roce 2024

04.01.2024

Soupis akcí a svátků, při kterých je bezplatný vstup do areálu.

Přečíst celý článek  
Uzavření Müllerova domu

Uzavření Müllerova domu

03.01.2024

Upozornění pro návštěvníky

Přečíst celý článek  
Lichtenštejnská knížecí rodina zahájila výstavu v Historické výstavní budově

Lichtenštejnská knížecí rodina zahájila výstavu v Historické výstavní budově

31.05.2023

Pět členů lichtenštejsnkého rodu se zúčastnilo vernisáže výstavy.

Přečíst celý článek  
Slezské zemské muzeum navštívili ministři vlády ČR

Slezské zemské muzeum navštívili ministři vlády ČR

23.05.2023

22. května navštívili muzeum ministři Martin Baxa a Zbyněk Stanjura.

Přečíst celý článek  
Chystáme novou výstavu

Chystáme novou výstavu "Knížata z Lichtenštejna. Páni země opavské a krnovské"

27.04.2023

Největší výstavní projekt Slezského zemského muzea v roce 2023!

Přečíst celý článek  
Výstava Muzea ošetřovatelství je ukončena

Výstava Muzea ošetřovatelství je ukončena

13.09.2022

Výstava sbírky lékařských předmětů je ukončena.

Přečíst celý článek