Úvod \ Expoziční areály \ Arboretum Nový Dvůr \ Aktuality \ Jubilejní den Slezského zemského muzea si nenechaly ujít tisíce návštěvníků

Arboretum Nový Dvůr Stěbořice

Jubilejní den Slezského zemského muzea si nenechaly ujít tisíce návštěvníků

Dvě století. Přesně tato doba uplynula 1. května 2014 od zpřístupnění prvního veřejného muzea na území dnešní České republiky. V jeho tradici pokračuje současné Slezské zemské muzeum, které je tak nejstarším veřejným muzeem republiky. Zájem o Slezské zemské muzeum a jeho expoziční areály v tento sváteční den předčil všechna očekávání.

 

Po celý den mohli návštěvníci využít bohatou nabídku šesti expozičních areálů Slezského zemského muzea zcela zdarma. Na prohlídku Arboreta Nový Dvůr přilákalo krásné jarní počasí více než 1500 návštěvníků.  Potěšit se mohli krásou rozkvetlých rododendronů, kterými je Arboretum proslulé, i dalších keřů a rostlin. Ve výstavních prostorech se ale také mohli vydat na pomyslnou cestu na sever Evropy díky výstavě Cesta Severem aneb Krajina a příroda Fennoskandie, či se podívat prostřednictvím fotografií do historie Arboreta.

V Historické výstavní budově si mohli návštěvníci prvně prohlédnout novou výstavu Země a její muzeum představující dějiny muzejnictví ve Slezsku. Dvakrát během dne, v 11.00 a 13.00 hodin, mohli zájemci využít také komentovanou prohlídku výstavy. Za doprovodu spoluautora výstavy Jiřího Šíla si tak vyslechli řadu zajímavostí týkajících se jednotlivých vystavených předmětů, ale i doby, kterou připomínají. Nejen novou výstavu, ale také stálou expozici Slezsko si během dne prohlédlo téměř tisíc návštěvníků.

Na nezájem návštěvníků si ale nemohl stěžovat ani Národní památník II. světové války, který přivítal přes šest set návštěvníků. Letošní sezónu nabízí hned čtyři nové výstavy. Ta s názvem Češi ve Velké válce představuje osudy Čechů během první světové války, tragický osud generála Heliodora Píky pak nastiňuje výstava Heliodor Píka – legionář a vojenský diplomat. Kromě těchto výstav si mohli návštěvníci prohlédnout i fotografické výstav zachycující dějiny Národního památníku II. světové války a Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky a také stálou expozici Doba zmaru a naděje.

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Jubilejní den Slezského zemského muzea si nenechaly ujít tisíce návštěvníků“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Život stromu

Život stromu

14.03.2023

Edukační program v Arboretu Nový Dvůr.

Přečíst celý článek  
Vyřež/š si svou dýni 2022

Vyřež/š si svou dýni 2022

03.10.2022

Ohlédnutí za akcí "Vyřež/š si svou dýni".

Přečíst celý článek