Úvod \ Expoziční areály \ Památník Petra Bezruče, Opava \ Aktuality \ Zítra, 2. července si připomeneme 40 let od smrti Heleny Salichové

Památník Petra Bezruče Opava

Zítra, 2. července si připomeneme 40 let od smrti Heleny Salichové

Helena Salichová byla nepochybně výraznou uměleckou osobností našeho kraje, která dokázala dokonale propojit několik uměleckých oblastí. Po II. světové válce se pustila také do obnovy válkou zničeného Slezska. Na jejich popud byla na Ostré hůrce u Opavy vyhlášena dne 23. září 1945 akce Budujeme Slezsko, jež měla za úkol materiálně a finančně pomoci Slezsku.

 

Helena Salichová se narodila 25. dubna 1895 v rodině řídícího učitele Josefa Salicha v Kyjovicích. Dětství strávené po boku chůvy Hany Proské bylo pro malou Helenu nezapomenutelné. Chůva ji i jejím dvěma bratrům vykládala pohádky a pověsti, znala spousty starých lidových písní, kterými děti uspávala. Helena Salichová právě u ní našla lásku k slezské lidové slovesnosti a zájem o staré písně, které začala sbírat už ve svých dvanácti letech.

Po studiu na německé měšťanské škole v Opavě Salichová absolvovala Hospodářský kurz dívčí při Vzdělávacím ústavu sester dominikánek v Klimkovicích a začala učit po vzoru otce na obecné škole v Kyjovicích. Učitelské povolání však nenaplňovalo umělecké touhy mladé Heleny a tak v roce 1919 odešla studovat do Prahy na Akademii výtvarných umění. Zde se seznámila se svým spolužákem a budoucím manželem Antonínem Hálou, se kterým se po absolvování akademie v roce 1926 vrátila do Polanky nad Odrou, kam se mezitím z Kyjovic přestěhovali její rodiče. O rok později se jim narodil syn Milan, ke kterému Helena Salichová přimkla neutuchající láskou a který se stal inspirací pro její výtvarnou i literární činnosti. Manželství však nebylo šťastné a skončilo na počátku třicátých let rozvodem.

Závěr druhé světové války s sebou přinesl chmurný pohled na válkou zničená slezská města. Helena Salichová se svým výtvarným dílem i organizační činností ihned vrhla na pomoc válkou zničené slezské krajině a stala se hlavní mluvčí akce Budujeme Slezsko. Vytvořila řadu grafických listů s pohledy na zničené obce, po celé republice byly pořádány výstavy, kde byla tato díla prezentována, aby poskytla návštěvníkům pohledy na zpustošenou slezskou krajinu a přispěla k hmotné i finanční pomoci.

Helena Salichová se po příchodu z Prahy v roce 1926 stala členkou právě vzniknuvšího Moravskoslezského sdružení výtvarných umělců, ze kterého ve třicátých letech přešla do spolku Výtvarní umělci – Moravská Ostrava. Po válce byla členkou Sdružení umělců slezských, Svazu československých výtvarných umělců, od roku 1963 vedla při Svazu ustavenou Tvůrčí skupinu Bezruč.

Helena Salichová zemřela 2. července 1975 v Ostravě ve věku osmdesáti let.

Knižní svět H.Salichové1

 

Životní osudy, činnost a dílo Heleny Salichové představuje výstava Knižní svět Heleny Salichové, kterou můžete navštívit v Památníku Petra Bezruče. Helena Salichová publikovala celkem devět knih, mezi nimiž najdeme i pohádkové knížky O hodném děvčátku a kravičce Babulce a jiné slezské pohádky, Dětský svět, Dům z pohádky či Slezské bajky. Poslední tři jmenované knihy doplnila vlastními grafikami, čímž vznikly ucelené soubory ilustrací slezských pohádek a pověstí. Na výstavě jsou k vidění nejen všechny knihy Heleny Salichové, ale také řada dochovaných rukopisů, autorčiných poznámek a doprovodných kreseb. Vystaveny jsou i olejomalby z pozůstalosti Heleny Salichové, kterou Slezské zemské muzeum zakoupilo v roce 2010.

Výstava potrvá do 31.07.2015.

 

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Zítra, 2. července si připomeneme 40 let od smrti Heleny Salichové“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

25.04.2024

Zveme vás na literární večer v Památníku Petra Bezruče!

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her

SWAP knih a deskových her

17.04.2024

Máte doma knihy nebo deskové hry, které už nepotřebujete?

Přečíst celý článek  
Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

19.01.2024

Aktualizovaná nabídka na rok 2024.

Přečíst celý článek  
Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

31.07.2023

Od 1. 8. 2023 se mění otevírací doba expozičního areálu.

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

10.03.2023

Výměnný bazar alias SWAP - dejme věcem novou šanci!

Přečíst celý článek  

Edukační program pro děti z mateřských škol

08.03.2023

Setkání s pohádkami, hádankami a říkadly.

Přečíst celý článek  
Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

03.10.2022

4. ročník recitační soutěže Stužkonoska modrá k poctě Petra Bezruče.

Přečíst celý článek  
EDU KÁVA

EDU KÁVA

31.08.2022

V pondělí 29. 8. 2022 se v Památníku Petra Bezruče uskutečnila již tradiční informativní akce pro pedagogy, kterou Slezské zemské muzeum pořádá již od roku 2016.

Přečíst celý článek  
Program pro účastníky Bohemistického semináře

Program pro účastníky Bohemistického semináře

22.07.2022

V Památníku Petra Bezruče se 21. 7. uskutečnil program pro účastníky Bohemistického semináře.

Přečíst celý článek