Úvod \ Expoziční areály \ Památník Petra Bezruče, Opava \ Aktuality \ Beseda se sekretářkou Petra Bezruče Zdenkou Tomáškovou

Památník Petra Bezruče Opava

Beseda se sekretářkou Petra Bezruče Zdenkou Tomáškovou

Nenechte si ujít nevšední setkání s paní Zdenkou Tomáškovou, která patřila k nejbližším spolupracovníkům významného slezského básníka Petra Bezruče.

 

Zdenka Tomášková, rozená Kadlecová, poznala Petra Bezruče ve svých jedenácti letech v Kostelci na Hané, kam se přestěhovala s rodiči a kde našel básník útočiště v době německé okupace. Později se stala jeho „dobrovolnou sekretářkou" a tuto činnost vykonávala až do básníkova skonu. Vedle o 62 let staršího básníka strávila nepřetržitě skoro 10 let. Po ukončení působení u Bezruče pracovala převážně ve zdravotnictví a ve školství. Na základě svých vzpomínek napsala knihu Ortel samoty (2003), v níž přibližuje tuto velkou literární osobnost jako člověka a zachycuje jej v souvislostech společenského dění. U příležitosti životního jubilea bude letos v rámci 62. ročníku festivalu Bezručova Opava paní Tomášková oceněna Cenou Statutárního města Opava.

 

Beseda se koná ve čtvrtek 5. září 2019 v 10 hodin v Památníku Petra Bezruče, Ostrožná 35, Opava. Zájemce prosíme o rezervaci na tel.: 778 528 219 nebo na e-mail: ppb@szm.cz. Vstup je zdarma.

 

Plakát ke stažení naleznete ZDE.

 

Zdenka Tomášková – letošní laureátka Ceny Statutárního města Opavy

Letošní vzácná jubilantka PhDr. Zdenka Tomášková, rozená Kadlecová, oceněná při příležitosti jejího životního jubilea letošní Cenou města Opavy, pochází ze Zámečku u Kroměříže. Olomoucká vysokoškolská studia na Univerzitě Palackého, obor psychologie, se jí stala průpravou pro celoživotní povolání, zejména v oblasti poradenství a pedopsychologie ve zdravotnictví i školství.
V Kostelci na Hané, kam se s rodiči přestěhovala, poznává již ve svých dvanácti letech významnou osobnost ‒ autora Slezských písní, básníka Petra Bezruče. Z rozhodnutí Antonína Pírka, jehož pohostinství Bezruč v Kostelci na Hané rád přijal, doprovází básníka na jeho dlouhých, často tříhodinových procházkách po okolí a zvídavě naslouchá o 62 let staršímu Vladimíru Vaškovi, který má vždy v zásobě nepřeberné informace o každé rostlině, stromu, či živočichu. Jejím „veledůležitým úkolem" je přivolat okamžitě pomoc, kdyby se „nedejbože" starému pánovi něco přihodilo. Absolvuje tak spontánně mnohá poučení z několika vědních oborů, na něž bude po letech s vděčností vzpomínat. Tak je tomu po celou dobu německé okupace.
To podivu i respektu hodné vzájemné přátelství básníka s děvčátkem navodí důvěru, která již tehdy Zdence Kadlecové pootevírá dveře i do básníkova výsostného soukromí, do světa české i světové literatury, zvláště poezie, výtvarného umění, životů malířů, sochařů, do světa vzácných bibliofilských tisků, ba dokonce i do jakési dobrovolné poštovní praxe. Pomáhá pečlivě připravovat zásilky pro mnohé sběratele vzácných soukromých bezručovských bibliofilských tisků, ale i běžné korespondence vypravované z kosteleckého Červeného domku, chráněného básníkova tuskula, všem jejich vděčným adresátům, jichž bývalo v jubilejních letech ke čtyřem stům.
Vzájemná důvěra časem vytváří prostor pro nikdy ne placenou, ale obětavou „dobrovolnou sekretářku" ‒ jak rád Petr Bezruč Zdenku Kadlecovou tituloval. Ta dobrovolná a zdaleka ne lehká či dokonce zanedbatelná služba velikánu české poezie pro ni bude vždy znamenat zajímavou zkušenost – smět být nablízku vzácné umělecké bytosti. Provázela život Petra Bezruče téměř až do básníkova skonu.
Je jedinečným a jediným dlouhodobým citlivým a poučeným svědkem básníkovy životní pouti, jeho zálib, drobných radostí, avšak také strastí, které Bezruče nemíjely. O mnohé z těchto zkušeností se doktorka Tomášková nezištně podělila se svými odbornými kolegy, přáteli, básníkovými čtenáři i sběrateli a vydavateli jeho díla. Je to nekonečná řada besed, rozhlasových pořadů, setkání, včetně těch opavských. Když si lidé pletli Bezručovy básně s národními písničkami, či dokonce se obávali, že je Bezručova poezie prokomunistická, nikdy nedala najevo, že jejich hledisko prozrazuje, že básníkovy verše nečetli, že je vlastně neznají, naopak trpělivě a laskavě vše uváděla na pravou míru. Její služba básníkovi trvá dodnes. A troufám si tvrdit, že tak tomu bude provždy...
Ortel samoty, kniha o Petru Bezručovi, jejíž autorkou je právě Zdenka Tomášková, je nejen literárně zajímavou, ale také historicky hodnověrnou výpovědí o životě básníka, jeho soukromí, lásce k přírodě, toulkách Beskydami, „výplazech na Lysou", přátelích, krajině jeho srdce. Stačí nalistovat prvních pár stánek ‒ a budete se těšit na každý návrat k dalším. Brávám „Ortel" do rukou často ‒ a vždy v něm objevím něco nového pro poznání i pro radost.
Město Opava se právem hrdě hlásí k Petru Bezručovi jako ke svému rodáku. Každoročně uctívá i místo jeho posledního odpočinku, především ale pečuje o sdělení básníkova uměleckého a společenského odkazu. Je přímo symbolické, že právě na letošním 62. ročníku festivalu spojeného s Bezručovým jménem předá primátor ing. Tomáš Navrátil Cenu Statutárního města Opavy člověku, který je celoživotně spjat s básníkem a jeho odkazem ‒ doktorce Zdence Tomáškové.

Zdenka Pfefferová

 

 

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Beseda se sekretářkou Petra Bezruče Zdenkou Tomáškovou“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
SWAP knih a deskových her

SWAP knih a deskových her

17.04.2024

Máte doma knihy nebo deskové hry, které už nepotřebujete?

Přečíst celý článek  
Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

19.01.2024

Aktualizovaná nabídka na rok 2024.

Přečíst celý článek  
Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

31.07.2023

Od 1. 8. 2023 se mění otevírací doba expozičního areálu.

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

10.03.2023

Výměnný bazar alias SWAP - dejme věcem novou šanci!

Přečíst celý článek  

Edukační program pro děti z mateřských škol

08.03.2023

Setkání s pohádkami, hádankami a říkadly.

Přečíst celý článek  
Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

03.10.2022

4. ročník recitační soutěže Stužkonoska modrá k poctě Petra Bezruče.

Přečíst celý článek  
EDU KÁVA

EDU KÁVA

31.08.2022

V pondělí 29. 8. 2022 se v Památníku Petra Bezruče uskutečnila již tradiční informativní akce pro pedagogy, kterou Slezské zemské muzeum pořádá již od roku 2016.

Přečíst celý článek  
Program pro účastníky Bohemistického semináře

Program pro účastníky Bohemistického semináře

22.07.2022

V Památníku Petra Bezruče se 21. 7. uskutečnil program pro účastníky Bohemistického semináře.

Přečíst celý článek