Památník Petra Bezruče Opava

Stužkonoska modrá potřetí

V rámci 62. ročníku festivalu Bezručova Opava se uskutečnil třetí ročník soutěže v uměleckém přednesu žáků základních škol a osmiletého gymnázia statutárního města Opavy a následný Večer vítězů.

 

Zatímco soutěžní část žáci prožívali s napětím v Sále purkmistrů Obecního domu v Opavě bez účasti veřejnosti, ale za bedlivého posuzování jejich výkonu odbornou porotou za předsednictví zakladatelky soutěže dr. Zdenky Pfefferové, ve večerní prezentaci v Památníku Petra Bezruče již s uvolněním a zřetelnou touhou ukázat své umění nabídli návštěvníkům radost z předneseného slova. To pak zarámováno pěveckým vystoupením operní umělkyně Olgy Procházkové a hudebním doprovodem Františka Šmída vyvrcholilo předáním vysoce hodnotných uměleckých cen předních českých výtvarníků (Evy Damborské, Vladimíra Komárka a Marie M. Šechtlové) absolutním vítězům v pořadí 1. Matěj Rychlý (ZŠ Vrchní), 2. Adam Czech (ZŠ Vrchní), 3. Petra Nešutová (Mendelovo gymnázium). Obě akce se setkaly s nadšenou odezvou návštěvníků, velmi kladné bylo i hodnocení ze strany učitelů zúčastněných škol a co je možná ještě důležitější – s chutí samotných účinkujících zúčastnit se i příště, zužitkovat získané zkušenosti v příštím ročníku.

A právě tuto iniciativu lze považovat za inspirující do budoucna a za potvrzení přínosu jejího rozvoje. O potřebě získat již ve škole u žáků dovednost mluvené komunikace sice nikdo nepochybuje, bohužel schopnost ji ve škole vytvářet omezuje dnes více faktorů. K uměleckému přednesu musí na základní škole vést především učitel českého jazyka a literatury. Ten však se sám ve svém profesním studiu na vysoké škole bohužel s tímto předmětem nesetká takřka v celé republice a musí si toto umění osvojit vlastním studiem a osobní motivací. Učitel by ve škole měl získávat zájemce o recitaci a umělecký přednes osobní pomocí při výběru textu, dokázat vystihnout žákův zájem i nabídnout širší možnost výběru z literární tvorby současných českých i světových autorů, vybraný text pak s recitátorem rozebrat, seznámit jej s jeho pojetím a pak trpělivě naslouchat a pomáhat jej zvládnout. Je to práce časově náročná, přesahující čas výukové hodiny, tedy vyžadující mimovýukovou aktivitu žáka i učitele. A pokud se pak navíc oba zúčastňují soutěže mimo školu, učitel se může dostat do problému suplování i úhrady zameškaného vyučování namísto toho, aby byl za svou nadpracovní iniciativu a schopnosti mimořádně ohodnocen.

Letošního ročníku Stužkonosky modré se zúčastnilo pět opavských škol (ZŠ T. G. Masaryka, ZŠ B. Němcové, ZŠ Vrchní, ZŠ I. Hurníka a Mendelovo gymnázium), na nich proběhla školní kola a vítězové byli delegováni do městského kola. Nepředvídaná nemocnost způsobila absenci čtyř soutěžících a dokonce i dvou porotkyň. V porovnání s loňským rokem se zmenšila účast o dvě školy. Při existenci jedenácti základních škol a osmiletého gymnázia v Opavě je to pokles potvrzující nelehkou cestu k tolik potřebnému prohloubení tohoto umění výsostné mluvené komunikace. Je ale dobrým signálem, že sami organizátoři – Magistrát města Opavy, Opavská kulturní organizace a především Památník Petra Bezruče Slezského zemského muzea si připomenuté problémy uvědomují a chtějí být nápomocni je pro příští ročníky řešit spolu se zúčastněnými školami. Držme jim v tom palce.

 

Vladimír Pfeffer
spoluorganizátor soutěže

 

Fotografie z letošního ročníku recitační soutěže Stužkonoska modrá naleznete ve fotogalerii pod článkem.

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Stužkonoska modrá potřetí“ na Facebook      

Fotogalerie ke článku

   

Další články v této rubrice

 
Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

25.04.2024

Zveme vás na literární večer v Památníku Petra Bezruče!

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her

SWAP knih a deskových her

17.04.2024

Máte doma knihy nebo deskové hry, které už nepotřebujete?

Přečíst celý článek  
Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

19.01.2024

Aktualizovaná nabídka na rok 2024.

Přečíst celý článek  
Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

31.07.2023

Od 1. 8. 2023 se mění otevírací doba expozičního areálu.

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

10.03.2023

Výměnný bazar alias SWAP - dejme věcem novou šanci!

Přečíst celý článek  

Edukační program pro děti z mateřských škol

08.03.2023

Setkání s pohádkami, hádankami a říkadly.

Přečíst celý článek  
Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

03.10.2022

4. ročník recitační soutěže Stužkonoska modrá k poctě Petra Bezruče.

Přečíst celý článek  
EDU KÁVA

EDU KÁVA

31.08.2022

V pondělí 29. 8. 2022 se v Památníku Petra Bezruče uskutečnila již tradiční informativní akce pro pedagogy, kterou Slezské zemské muzeum pořádá již od roku 2016.

Přečíst celý článek  
Program pro účastníky Bohemistického semináře

Program pro účastníky Bohemistického semináře

22.07.2022

V Památníku Petra Bezruče se 21. 7. uskutečnil program pro účastníky Bohemistického semináře.

Přečíst celý článek