Úvod \ Expoziční areály \ Památník Petra Bezruče, Opava \ Aktuality \ Neznámé o známém Valentinu Držkovicovi

Památník Petra Bezruče Opava

Neznámé o známém Valentinu Držkovicovi

Srdečně vás zveme na přednášku, která návštěvníky seznámí nejen s umělcovou osobností a jeho tvorbou, ale i se soukromým životem, který poodhaluje pozůstalost uložená ve sbírce Slezského zemského muzea.

 

V neděli 27. října 2019 uplyne padesát let ode dne, kdy v Opavě zemřel jednaosmdesátiletý Valentin Držkovic, rodák z nedaleké Velké Polomi. Jeho úctyhodné malířské a grafické dílo ho již dávno přiřadilo k elitním osobnostem regionálního moderního umění, ale bez významu není ani v kontextu celostátním, kam patří nejen pro celoživotní malířský zájem o specifika každodenní civilistní reality Opavska a Ostravska, ale také díky mistrovství v kresbě a grafickém leptu. Podstatně méně je již dnes znám např. z rolí vlastivědného pracovníka, činovníka krajového kulturního a spolkového výtvarného dění nebo jednoho z prvních poválečných kurátorů sbírek opavského Slezského zemského muzea. Více méně zcela stranou pak zatím stálo jeho soukromí, kam vpustil jen málokoho.

V současné době katalogizuje společenské oddělení Slezského zemského muzea mistrovu písemnou pozůstalost, kterou zakoupilo v roce 1994. Náleží sem i desítky dopisů, jejichž prostřednictvím lze poznat V. Držkovice nejen jako umělce, ale také jako obyčejného člověka se všemi ctnostmi i nectnostmi. Uctivého syna, starostlivého sourozence, milujícího a nadmíru oddaného manžela, ale také např. úzkostlivého šetřílka, hypochondra nakonec skutečně nemocného, bručouna téměř se vším nespokojeného, i kousavě naladěného glosátora dobových poměrů krajové osvětové a výtvarné scény vč. jejich veličin. Z pozůstalosti se postupně vynořují mnohé dosud neznámé údaje např. k jeho studijním létům, pedagogickému působení na církevním gymnáziu v Kroměříži, cestám na Podkarpatskou Rus, mnohaletému pobytu ve Francii, výstavní aktivitě či veřejným a privátním výtvarným zakázkám. Příslovečnou „třešničkou na dortu" jsou nové poznatky k Držkovicovým stykům s literáty Petrem Bezručem a Marií Stonou, sochařkou Helenou Scholz-Železnou, grafikem Helmutem Krommerem, ale také rozkrytí jeho mnohaletého působení ve funkci předsedy opavské pobočky „Alliance Francaise".

Přednáší PhDr. Eva Kolářová, kurátorka sbírky výtvarného umění Slezského zemského muzea.

 

Přednáška se uskuteční ve středu 6. listopadu 2019 v 17 hodin v Památníku Petra Bezruče (Ostrožná 35, Opava). Vstup je zdarma.

 

 

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Neznámé o známém Valentinu Držkovicovi“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

19.01.2024

Aktualizovaná nabídka na rok 2024.

Přečíst celý článek  
Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

31.07.2023

Od 1. 8. 2023 se mění otevírací doba expozičního areálu.

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

10.03.2023

Výměnný bazar alias SWAP - dejme věcem novou šanci!

Přečíst celý článek  

Edukační program pro děti z mateřských škol

08.03.2023

Setkání s pohádkami, hádankami a říkadly.

Přečíst celý článek  
Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

03.10.2022

4. ročník recitační soutěže Stužkonoska modrá k poctě Petra Bezruče.

Přečíst celý článek  
EDU KÁVA

EDU KÁVA

31.08.2022

V pondělí 29. 8. 2022 se v Památníku Petra Bezruče uskutečnila již tradiční informativní akce pro pedagogy, kterou Slezské zemské muzeum pořádá již od roku 2016.

Přečíst celý článek  
Program pro účastníky Bohemistického semináře

Program pro účastníky Bohemistického semináře

22.07.2022

V Památníku Petra Bezruče se 21. 7. uskutečnil program pro účastníky Bohemistického semináře.

Přečíst celý článek