Historická výstavní budova Opava

Mezinárodní noc pro netopýry

V letošním roce proběhne již 24. ročník této oblíbené akce, která návštěvníkům představí zajímavosti o životě a chování netopýrů.

 

Pojďte s námi nahlédnout do života netopýrů, zajímavých tvorů, se kterými je spojena celá řada mýtů, pověr a pověstí. Letošní již 24. ročník představí opět návštěvníkům mnoho zajímavostí o životě a chování netopýrů. Díky přednáškám, audio i video ukázkám zjistíte, jak tito zajímaví savci žijí, co je nejvíce ohrožuje, jak je lze chránit a proč jsou v přírodě užiteční. Připravena bude také prohlídka preparátů ze sbírek Slezského zemského muzea, techniky užívané při výzkumu netopýrů a další zajímavosti. Chybět nebudou ani hry, tvoření a aktivity pro děti s netopýří tematikou. Večerem vás bude provázet Mgr. Martin Gajdošík, Ph.D., kurátor zoologického pracoviště Slezského zemského muzea a člen České společnosti pro ochranu netopýrů.


Akce se uskuteční ve středu 26. srpna 2020 od 18 do 22 hodin v Müllerově domě. Přístup do budovy bude přes park Müllerova domu z ulice Komenského 8, Opava. Vstup na akci je zdarma.

 

V České republice se Mezinárodní noc pro netopýry (IBN) koná na přibližně 50 místech. Akci zajišťují členové České společnosti na ochranu netopýrů (ČESON), založené roku 1991, a probíhá vždy na přelomu srpna a září. Průkopníky IBN se stali polští chiropterologové, kteří v letech 1995 a 1996 uspořádali dvě Polské noci pro netopýry. Tato aktivita pak v roce 1997 pokračovala jako Evropská noc pro netopýry (EBN), přičemž její 1. ročník se tehdy uskutečnil v Polsku, Švýcarsku a Nizozemí. Česká republika se připojila již ke 2. ročníku EBN v roce 1998. Tehdejší Evropská noc pro netopýry proběhla v ČR pouze na třech místech – v Praze, Mikulově a Liberci. V roce 2012 tuto akci již pořádaly veškeré evropské země, které se připojily k mezinárodní Dohodě o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS), pod jejíž záštitou se noc pro netopýry koná dodnes. Evropská noc pro netopýry však postupně začala být pořádána i v mnoha neevropských státech a rozšířila se i do tak exotických lokací, jako je Egypt, Sýrie, Libanon, Korea či Jižní Amerika. Z tohoto důvodu bylo od roku 2014 přistoupeno ke změně názvu na Mezinárodní noc pro netopýry. Informace o této akci jsou dostupné také na webových stránkách ČESON (www.ceson.org).

 

 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Mezinárodní noc pro netopýry“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Volné vstupy do Historické výstavní budovy v roce 2024

Volné vstupy do Historické výstavní budovy v roce 2024

04.01.2024

Soupis akcí a svátků, při kterých je bezplatný vstup do areálu.

Přečíst celý článek  
Uzavření Müllerova domu

Uzavření Müllerova domu

03.01.2024

Upozornění pro návštěvníky

Přečíst celý článek  
Lichtenštejnská knížecí rodina zahájila výstavu v Historické výstavní budově

Lichtenštejnská knížecí rodina zahájila výstavu v Historické výstavní budově

31.05.2023

Pět členů lichtenštejsnkého rodu se zúčastnilo vernisáže výstavy.

Přečíst celý článek  
Slezské zemské muzeum navštívili ministři vlády ČR

Slezské zemské muzeum navštívili ministři vlády ČR

23.05.2023

22. května navštívili muzeum ministři Martin Baxa a Zbyněk Stanjura.

Přečíst celý článek  
Chystáme novou výstavu

Chystáme novou výstavu "Knížata z Lichtenštejna. Páni země opavské a krnovské"

27.04.2023

Největší výstavní projekt Slezského zemského muzea v roce 2023!

Přečíst celý článek  
Výstava Muzea ošetřovatelství je ukončena

Výstava Muzea ošetřovatelství je ukončena

13.09.2022

Výstava sbírky lékařských předmětů je ukončena.

Přečíst celý článek