Úvod \ Aktuality \ Listy lásky, víry a naděje – knižní novinka Slezského zemského muzea

Slezské zemské muzeum

Listy lásky, víry a naděje – knižní novinka Slezského zemského muzea

Historik Kamil Rodan vydal edici korespondence slezského etnografa a folkloristy Antonína Satkeho se snoubenkou, sestrou a dalšími rodinnými příslušníky z období od srpna 1957 do května 1962.

 

Korespondence Antonína Satkeho se snoubenkou a pozdější manželkou Vlastou Kurkovou a dalšími rodinnými příslušníky z let 1957–1962 představuje unikátní soubor písemností umožňujících pohled do soukromí významného slezského folkloristy a etnografa v těžkém období jeho života. Dopisy, pocházející ze soukromých sbírek, umožňují vůbec poprvé analyzovat myšlenkový svět člověka a vědce spjatého se slezskou krajinou a jejím lidem.

Edice dokumentů nazvaná „Listy lásky, víry a naděje" zpřístupňuje v nezkrácené a nelimitované podobě dopisy a ostatní písemné materiály někdejšího odborného pracovníka Slezského studijního ústavu v Opavě, který se stal s ohledem na své náboženské přesvědčení a činnost v tzv. Společenství laiků, které soustřeďovalo katolicky orientovanou inteligenci z řad učitelů, spisovatelů, kněží, lékařů a dalších profesí na počátku 60. let 20. století obětí řízené perzekuce. Potřeba totalitního státu potrestat aktivní věřící jakožto záškodníky a přisluhovače Vatikánu vedla na podzim 1961 k vykonstruovanému procesu s politickým podtextem, ve kterém byl Antonínu Satkovi vyměřen čtyř a půlletý trest. Až amnestie prezidenta republiky z počátku května 1962 umožnila Satkeho propuštění na svobodu a složitý návrat do života.

Předkládaná edice Satkeho korespondence s příbuznými je po obsahové stránce zaměřena především na vědcův vztah s někdejší spolupracovnicí a pozdější manželkou Vlastou Kurkovou a na duchovní hodnoty, které oba po celý život vyznávali. Unikátní soubor korespondence umožňuje čtenáři pozorovat proměnu čistě pracovního kontaktu v postupnou zamilovanost a horoucí lásku. Písemné dokumenty přesvědčivě zachycují duševní hnutí obou hlavních aktérů nejen v období vzájemného pozvání se, ale zejména v době Satkovy vazby a vězení v Ostravě-Heřmanicích a Praze-Pankráci. Zachované písemnosti jsou dokladem lásky člověka k bližnímu a k práci, kterou vykonával, dokladem naděje ve spravedlnost a víry v neotřesitelné hodnoty.

Korespondence, čítající celkem sto šedesát položek, zachycuje vedle vztahu dvou spřízněných duší také množství badatelsky zajímavých témat. Jsou jimi například Satkeho vzkazy ostatním rodinným příslušníkům, vzpomínky na různé životní etapy a osudy členů rodiny, odkazy na pracovní záležitosti a dobové výzkumy, přehledy vycházející literatury a její rozbory, náměty na výlety a doporučení kulturních akcí. Podstatná část korespondence je věnována také prostým záležitostem běžného dne, jakými jsou nakupování, zavařování, čtení denního tisku a zdraví.

Editor Kamil Rodan

 

Publikaci lze objednat přes náš Muzejní obchod za cenu 390 Kč. Naleznete zde také nabídku dalších publikací a doprovodných katalogů k výstavám z produkce Slezského zemského muzea.




 

Poslední aktualizace článku: 03.12.2021

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Listy lásky, víry a naděje – knižní novinka Slezského zemského muzea“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Den vítězství

Den vítězství

15.04.2024

8. května 2024

Přečíst celý článek  
Den vítězství

Den vítězství

15.04.2024

8. května 2024

Přečíst celý článek  
Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

Zahájení návštěvnické sezóny v Národním památníku II. světové války

04.04.2024

Nové výstavy, obměněná expozice a otevírací doba.

Přečíst celý článek  
Komentované prohlídky výstav

Komentované prohlídky výstav "Opava jubilejní"

26.03.2024

Poklady městského muzea / S malíři po opavských zákoutích / Osobnosti známé a neznámé

Přečíst celý článek  
Do práce na kole

Do práce na kole

22.03.2024

květnová výzva

Přečíst celý článek  
Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

Rozšíření otevírací doby muzejní knihovny

28.02.2024

od 1. 3. 2024 dojde k rozšíření otevírací doby knihovny

Přečíst celý článek  
Druhé výročí vpádu Ruské federace na Ukrajinu

Druhé výročí vpádu Ruské federace na Ukrajinu

23.02.2024

Podpořte projekt Archa pro Ukrajinu!

Přečíst celý článek  
Autoportrét Augusta Giacomettiho ze sbírky muzea je vystaven ve Švýcarsku

Autoportrét Augusta Giacomettiho ze sbírky muzea je vystaven ve Švýcarsku

08.02.2024

Výstava "Augusto Giacometti / Freiheit | Auftrag" v Aargauer Kunsthaus.

Přečíst celý článek