Úvod \ Expoziční areály \ Slezské angažmá

Slezské zemské muzeum

Slezské angažmá

Opavská kulturní organizace ve spolupráci s Památníkem Petra Bezruče Vás zve na novou výstavu.

 

Mnoho spisovatelů ze Slezska se v 19. století snažilo podílet na buditelských službách pro národ. Ale teprve Petr Bezruč byl tím, kdo vyburcoval národ a vzbudil jeho zájem o aktuální národnostní a sociální problematiku, svým dílem tak patří mezi nejzásadnější osobnosti české angažované poezie.

V souvislosti s jeho 150. výročím narození jsme si položili otázku, co burcuje umělce dnešních dní? Která společenská témata je nutí vyjádřit se nahlas? Je to politika, feminismus, uprchlíci, sociální problémy, nebo tíha minulosti? Jakou sílu má dnes angažované umění?

Kurátoři výstavy Vladislav Holec a Pavel Šmíd vybrali autory, kteří pro ně představují angažovanost v současném výtvarném umění. Představí se Vám tak tvorba Daniela Balabána, Lenky Klodové, Jiřího Surůvky, Pavla Šmída, Tomáše Alferyho, Patricie Fexové, Libuše Jarcovjákové, Marka Meduny a Jolany Ruchařové. A když se nám bude dařit, třeba někde v Opavě zavlají i červené trenýrky.

 

Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 5. září 2017 od 18.00 hodin v Galerii Obecního domu (Ostrožná 46, Opava). Výstava potrvá do 29. října 2017.

 

Slezské angažmá_pozvánka






Poslední aktualizace článku: 30.08.2017

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Slezské angažmá“ na Facebook