Úvod \ Expoziční areály \ Únava materiálu

Slezské zemské muzeum

Únava materiálu

Autorské čtení a beseda se dvěma mladými současnými českými autory – prozaikem a dvojnásobným laureátem ceny Magnesia Litera Markem Šindelkou a básníkem Janem Nemčekem, letos nominovaným na Cenu Jiřího Ortena. Oba autory spojuje kromě generačního spříznění a osobního přátelství také „angažovaný" literární zájem o nejsoučasnější témata: Šindelka se ve svém nejnovějším románu Únava materiálu zabývá osudem lidí zasažených uprchlickou krizí, Nemček ve sbírce Proluka pracuje s motivy odcizení, vykořenění a rozpadu hodnot v postindustriálním světě.

Pořad je součástí literárnědiskusního cyklu „Bezruč, a co dál?", který u příležitosti 150. výročí Bezručova narození pořádá Památník Petra Bezruče ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací. Uvádí Dan Jedlička.

 

Beseda se uskuteční ve čtvrtek 21. září 2017 v 18.00 hodin v Obecním domě (Ostrožná 46, Opava).

 

Marek Šindelka

 

Marek Šindelka (* 1984) je autorem básnické sbírky Strychnin a jiné básně (2005, Cena Jiřího Ortena), povídkových knih Zůstaňte s námi (2011, Magnesia Litera), Mapa Anny (2014), románů Chyba (2008) a Únava materiálu (2016, Magnesia Litera). Žije v Praze.

 

 

Jan Nemček

  

Jan Nemček (* 1986) loni debutoval básnickou sbírkou Proluka (nominace na Cenu Jiřího Ortena), publikoval v řadě literárních časopisů. Žije v Ostravě.

 

 

 

Poslední aktualizace článku: 01.08.2017

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Únava materiálu“ na Facebook