Úvod \ Expoziční areály \ Historická výstavní budova, Opava

Historická výstavní budova Opava

Můj svět

Můj svět

Archiv - událost již proběhla

Místo konání:
Historická výstavní budova

Typ události:
Výstavy

Doba konání:
12.03.2024 - 03.04.2024

 

Výstava snímků 16. ročníku celonárodní fotografické soutěže "Můj svět" bude opět k vidění v Historické výstavní budově.
Soutěž pro zaměstnance, dobrovolníky a uživatele služeb charit České republiky se koná pod záštitou ředitele Charity Opava Jana Hanuše a pedagoga Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě prof. Jindřicha Štreita.
 
Vystaveny budou fotografie ze tří soutěžních kategorií:
1. Portrét,
2. Můj charitní svět,
3. Jak to vidí klienti.

Slavnostní vernisáž s vyhlášením oceněných autorů se uskuteční 12. března 2024 v 17 hodin v centrální hale Historické výstavní budovy. Výstava bude probíhat do 3. 4. 2024.
 
___
 

Seznamte se s vítězi.

Vyhodnocení 16. ročníku soutěže MŮJ SVĚT skončilo překvapením.
 
Tak náročný výběr už komise fotosoutěže MŮJ SVĚT dlouho neměla. Do šestnáctého ročníku této soutěže určené zaměstnancům, dobrovolníkům a klientům Charit České republiky totiž autoři poslali celkem 214 fotografií značně vyrovnané kvality. Na tom, které z fotografií si odnesou ocenění, se nakonec patron soutěže fotograf světového jména Jindřich Štreit, pedagog Institutu tvůrčí fotografie FPFSlezské univerzity v Opavě Jiří Siostrzonek a ředitel Charity Opava Jan Hanuš shodli až po dlouhém a odpovědném výběru. A po odtajnění jmen autorů je čekalo velké překvapení. První místa ve všech třech vyhlášených kategoriích získali autoři z Třebíče!
 
Každý ročník fotosoutěže MŮJ SVĚT umí organizátory něčím překvapit. Letos své snímky vedle pravidelných účastníků zaslalo také mnoho nových autorů z míst, odkud se dosud do soutěže nikdo nepřihlásil. A řada účastníků do soutěže přihlásila jen jeden snímek, přestože je jejich počet limitován až na šest.
 
Příjemným překvapením je také to, že se do soutěže nominoval větší počet klientů, jimž většinou s účastí museli pomoci zaměstnanci Charit. To je také případ fotografky Michaely Vostalové z Třebíče, která zde založila a jako dobrovolník vede fotokroužek Fotíme bez bariér, v němž chce poukázat na tvůrčí schopnosti handicapovaných lidí. Mezi návštěvníky jejího kroužku jsou také klienti charitního stacionáře Úsměv, jejichž fotografie patří mezi oceněné. A první místo v kategorii Můj charitní svět si tato absolventka Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě odnáší za svůj snímek také sama Michaela Vostalová. „Pro nás je to uznání a čest, když se můžeme setkávat s tak výbornou prací našich absolventů,“ říká Jindřich Štreit. „Zvláště když navíc pomáhají lidem kolem sebe objevit krásu a radost z fotografie, velmi si toho vážíme,“ doplňuje ho Jiří Siostrzonek.
 
VÍTĚZOVÉ fotosoutěže MŮJ SVĚT 2024
 
Kategorie PORTRÉT
1. místo: David Treger (Třebíč), 2. místo: Milena Sojková (Plzeň), 3. místo: Ondřej Pokorný (Olomouc), Čestné uznání poroty: Petr Macl (Hradec Králové)
 
Kategorie MŮJ CHARITNÍ SVĚT
1. místo: Michaela Vostalová (Třebíč), 2. místo: Lenka Fojtíková (Uherské Hradiště), 3. místo: Soňa Procházková (Třebíč), Čestné uznání poroty: Hana Richter (Červený Kostelec)
 
Kategorie JAK TO VIDÍ KLIENTI
1. místo: Marie Černá (Třebíč), 2. místo: Antonín Smejkal (Třebíč), 3. místo: Aleš Dřímal (Přerov), Čestné uznání poroty: Eva Rohovská (Opava)
 
Autoři dalších fotografií, které budou tvořit putovní výstavu MŮJ SVĚT 2024: Petr Kubesa (Opava), Andrea Fenclová (Písek), Aneta Maclová (Hradec Králové), Hana Richter (Červený Kostelec), Petr Macl (Hradec Králové), Martina Soukupová (Litomyšl), Zbyněk Čech (Žďár nad Sázavou), Lucie Veselá (Třebíč), Magda Flegrová (Opava), Oldřich Grmela (Třebíč), Richard Lamač (Třebíč) a Richard Vitoslavský (Přerov).
Blahopřejeme!
 
Vernisáž všech oceněných a vybraných snímků proběhne v úterý 12. března v 17 hodin v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě za účasti Jindřicha Štreita i Jiřího Siostrzonka. Následně bude výstava putovat až do konce roku po různých místech České republiky.

 

Vytisknout celou událost

Doporučit událost „Můj svět“ na Facebook  
 

Události, které spustíme v nejbližší době

 
Společnými silami 

Společnými silami

04.05.2024 | Historická výstavní budova | Výstavy

Habsburkové a zemské hlavní město Opava

Detail události 
Den vítězství 

Den vítězství

08.05.2024 | Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky | Akce

8. května 2024

Detail události 
Den vítězství 

Den vítězství

08.05.2024 | Národní památník II. světové války | Akce

8. května 2024

Detail události 
Opavská spisovatelka a básnířka Emilie Gudrichová 

Opavská spisovatelka a básnířka Emilie Gudrichová

09.05.2024 | Památník Petra Bezruče | Akce

přednáška Dr. Knapíkové

Detail události 
Den matek 

Den matek

11.05.2024 | Památník Petra Bezruče | Akce

workshop pro rodiny s dětmi

Detail události 
Kytarová smršť 

Kytarová smršť

15.05.2024 | Historická výstavní budova | Akce

9. ročník festivalu

Detail události 
SWAP knih a deskových her 

SWAP knih a deskových her

16.05.2024 | Památník Petra Bezruče | Akce

Máte doma knihy nebo deskové hry, které už nepotřebujete?

Detail události 
Víkend otevřených zahrad 

Víkend otevřených zahrad

08.06.2024 | Arboretum Nový Dvůr | Akce

Přijďte si odpočinout a zrelaxovat do našeho botanického parku, který se v letošním roce opět připojuje k celostátní akci otevřených zahrad.

Detail události 
Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha 

Uvedení básnického EP Stupeň 8 Romana Polácha

13.06.2024 | Památník Petra Bezruče | Akce

Literární večer v Památníku Petra Bezruče

Detail události 
Komentovaná prohlídka hradu Kaltenštejn 

Komentovaná prohlídka hradu Kaltenštejn

15.06.2024 | Kaltenštejn | Akce

Evropské dny archeologie

Detail události