Slezské zemské muzeum

Muzeum OnLine

Slezské zemské muzeum s ohledem na stávající situaci s koronavirovou nákazou v České republice uzavřelo na začátku března všechny expoziční areály včetně muzejní knihovny a zrušilo do odvolání všechny kulturní akce, přednášky, besedy a edukační programy.

 

Zrušeny jsou také všechny badatelské návštěvy v badatelnách jednotlivých odborných oddělení. Zájemci o studium naší muzejní sbírky se mohou obracet na kurátory pouze telefonicky či elektronicky. Je-li požadovaný sbírkový materiál digitalizován, tak je možné domluvit jeho zpřístupnění.

Slezské zemské muzeum v tomto krizovém režimu, kdy jsou jeho objekty nepřístupné, prezentuje v současné době svou činnost zejména na webu a sociálních sítích (Facebook, Instagram, Twitter).


V současné době běží tyto kampaně:
„Muzeum pro děti z pohodlí domova"
Víme, jak je těžké zůstat v tomto období s dětmi doma, a proto jsme se rozhodli vám tento čas zpříjemnit a inspirovat vás k tvoření s dětmi. Naše muzejní edukátorky pro vás každý den připraví různé aktivity, hry a úkoly, které s dětmi můžete vyplňovat a tvořit v pohodlí vašeho domova. Aktivity budou určeny pro všechny věkové kategorie, ale převážně pro předškolní a školní děti. Každý den se můžete těšit na nové aktivity, a to včetně víkendu. Sledujte náš muzejní Facebook, ať vám žádné neuniknou. Všechny aktivity můžete stahovat v různých formátech také na webových stránkách muzea.

„Sbírka Slezského zemského muzea"
Představení zajímavých muzejních sbírkových předmětů, pravidelně jsou také přidávány digitalizované filmy.

„Pracovníci Slezského zemského muzea"
Představení našich odborných i provozních pracovníků a to jak minulých, tak současných.

„Aktuality z expozičních areálů Slezského zemského muzea"
Příprava nových výstavních projektů, údržba objektů a areálů a zajímavosti (např. z Arboreta v Novém Dvoře).

Virtuální prohlídka našich expozičních areálů je možná přes mapový portál Google (https://www.google.com/maps/) díky funkci Street View.

Digitálně přístupné jsou tyto areály:
● Arboretum Nový Dvůr,
● Historická výstavní budova,
● Památník Petra Bezruče,
● Národní památník II. světové války,
● Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky.

Video prohlídka všech expozičních areálů Slezského zemského muzea je možná také na našem oficiálním YouTube kanálu. Mimo to jsou tu k dispozici videa: Instalace preparátu slona indického v Historické výstavní budově, Sádrové sousoší lidických dětí, Výstava Jan II. z Lichtenštejna, Hlučín-Darkovičky 2018, Československá armáda 1918–1938(1945), Beseda se sekretářkou Petra Bezruče Zdenkou Tomáškovou a Paul Gebauer – akademický malíř a sedlák.

Sbírkové předměty Slezského zemského muzea jsou prezentovány na portálu eSbírky (https://www.esbirky.cz/). Portál eSbírky je napojen na Evropskou digitální knihovnu (Europeana – https://www.europeana.eu/cs). Na portálu eSbírky je v současné době možné studovat 3 598 a v Europeaně 1 421 sbírkových předmětů.
Vybrané publikace z knihovny Slezského zemského muzea jsou přístupné na webu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě v sekci Digitální knihovna Moravskoslezského kraje. V současné době je zde zveřejněno 62 digitalizovaných dokumentů. Další publikace jsou přístupné na webovém portálu Kramerius Národní knihovny v Praze.

Stále také běží prodej publikací z produkce Slezského zemského muzea. Knihy a časopisy je možné objednávat jak telefonicky a elektronicky, tak poštou. Aktuální nabídka včetně kontaktů je přístupná na našich webových stránkách v sekci Muzejní obchod. Publikace zasíláme pouze poštou.

Naši pracovníci dále připravují virtuální výstavy. Jako první projekt byl na Facebooku spuštěn „Příběh Müllerova domu", bude následovat „Listopad 1989 v Moravskoslezském kraji" a další. Všechny připravíme i do tisknutelné verze, které budou ke stažení na našem webu. Dále máme v plánu připravit komentované prohlídky ve formě videí s kurátory našich aktuálních výstav „Paul Gebauer – akademický malíř a sedlák" a „Zacílit a pal! Střelné zbraně a střelba v proměnách staletí". Pokud budou omezení provozu trvat delší dobu, budou takto zpracovány i nové výstavní projekty Národního památníku II. světové války.

 

Kontakt:
Mgr. David Váhala, Oddělení vnějších vztahů, vahala@szm.cz, +420 733 376 234.

 

Tisková zpráva v PDF ke stažení ZDE.

 

 

 

Poslední aktualizace článku: 27.03.2020

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Muzeum OnLine“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Fotografická výstava Svět třetím okem

Fotografická výstava Svět třetím okem

29.03.2022

U příležitosti životního jubilea vystavuje své autorské fotografie Přemysl Orlík, rodák z Opavy. Na fotografiích se snaží zachytit neopakovatelný genius loci, krásu krajiny, která nás obklopuje, jakož i rozmanitosti přírody lidskými vjemy těžko postřehnutelné. Proto je nanejvýš příhodné, že jeho díla budou umístěna právě v Arboretu Nový Dvůr.

Přečíst celý článek  
Workshop k výstavě Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

Workshop k výstavě Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

09.03.2022

Dávno minuly doby, kdy se po planetě Zemi proháněl tyranosaurus nebo velociraptor. I přesto pravěk neustále podněcuje lidskou fantazii. Přesvědčeni jsou o tom i pracovníci Památníku Petra Bezruče, kteří pro rodiny s dětmi vytvořili několik kreativních workshopů, které jsou navázány na výstavu Pravěký svět.

Přečíst celý článek  
Civilizace a barbaři

Civilizace a barbaři

28.02.2022

Antický svět, dnes chápán, jako kolébka moderní evropské civilizace, na druhé straně svět barbarů, kdysi pojmenování etnik mimo římský kulturní okruh. Tyto dva koexistující světy nyní představí archeologické oddělení Slezského zemského muzea v rámci nově připravované výstavy.

Přečíst celý článek  
Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

28.02.2022

Paleoart – výtvarný směr, který se zaměřuje na rekonstrukce pravěkého života. Pro některé možná neznámý pojem, pro milovníky Zdeňka Buriana svět, kde ožívají dávná stvoření. Nová výstava Slezského zemského muzea představí tři umělce, kteří se tomuto směru věnují a navazují tak na Burianovo dílo.

Přečíst celý článek  
Výstava Koptské textilie Slezského zemského muzea

Výstava Koptské textilie Slezského zemského muzea

28.02.2022

Egypt se svým životadárným Nilem je významným centrem starověkých dějin, proto po dlouhá léta láká historiky a badatele. Mnozí z nich přivezli ze svých výzkumných cest cenné artefakty. Několik jich bylo uloženo i ve sbírkách Slezského zemského muzea. Jedná se například o padesát jedna fragmentů látek, které jsou nyní představovány veřejnosti.

Přečíst celý článek  
Rekonstrukce Müllerova domu byla oceněna!

Rekonstrukce Müllerova domu byla oceněna!

02.10.2020

Rekonstrukce objektu a zahrady Müllerova domu byla oceněna v 14. ročníku soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2019.

Přečíst celý článek  
Odkaz Karla Engliše bude rozvíjet nová nezisková organizace

Odkaz Karla Engliše bude rozvíjet nová nezisková organizace

25.05.2020

Sto let poté, co Karel Engliš poprvé usedl do křesla ministra financí, zahajuje činnost nezisková organizace, která bude rozvíjet jeho odkaz.

Přečíst celý článek  
Zrušení akce Hlučín-Darkovičky 2020

Zrušení akce Hlučín-Darkovičky 2020

23.03.2020

Dne 30. května 2020 měla proběhnout tradiční akce „Hlučín-Darkovičky 2020“, kterou jsme připravovali společně s Krajským vojenským velitelstvím Ostrava a Městem Hlučín.

Přečíst celý článek  
Paul Gebauer – „akademický malíř a sedlák“

Paul Gebauer – „akademický malíř a sedlák“

06.01.2020

Slezské zemské muzeum společně s Oblastní galerií v Liberci a Muzeem v Bruntále postupně představí v putovním výstavním projektu dílo významného slezského malíře Paula Gebauera. Smyslem výstavního cyklu je připomenutí a rehabilitace díla tohoto německého autora, který byl po roce 1945 odsunut a jeho majetek včetně většiny jeho děl byl zkonfiskován.

Přečíst celý článek  
Müllerův dům se otevírá veřejnosti

Müllerův dům se otevírá veřejnosti

12.06.2019

Slezské zemské muzeum úspěšně dokončilo náročnou rekonstrukci tzv. Müllerova domu s přilehlou zahradou, čímž došlo k rozšíření stávajícího expozičního areálu opavské Historické výstavní budovy.

Přečíst celý článek