Úvod \ Projekty z EU \ Expozice Slezsko \ Rekonstrukce Historické výstavní budovy pokračuje výměnou stropů a restaurováním sochařské výzdoby

Slezské zemské muzeum

Rekonstrukce Historické výstavní budovy pokračuje výměnou stropů a restaurováním sochařské výzdoby

Více než čtyři měsíce probíhají práce na rekonstrukci Historické výstavní budovy v centru Opavy. Ty jsou součástí projektu s názvem Slezské zemské muzeum – Expozice Slezsko, který je financovaný z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Některé změny jsou viditelné i zvenčí, ale většina prací se zatím soustředila na interiér stavby.

 

Historická výstavní budova - vstupní schodiště„Zatím se podařilo obnažit režné zdivo v suterénu stavby, který byl dosud návštěvníkům muzea nepřístupný. Po rekonstrukci zde bude expozice Příroda Slezska. Dále se pracovalo na rozvodech a dokončeny jsou i úpravy příček a výkopové práce v exteriéru. V současné době se instaluje speciální okruh temperování – kolem obvodových zdí se pokládají tenké trubky, kterými bude proudit teplá voda. Nejedná se o klasické topení, cílem je předejít vlhnutí zdiva, případnému vzlínání vlhkosti a ochrana zdí před mrazem. Obdobný systém se používá například na zámku Schönbrunn,“ shrnuje dosavadní průběh rekonstrukce Petr Adamec, náměstek ředitele SZM pro investice.

Souběžně se začaly provádět repase oken, vyměňuje se střešní krytina, repasuje se i hlavní vstupní schodiště do budovy. Nepříjemným překvapením bylo objevení dřevomorky při průzkumu stropu ve výstavních prostorách 1. NP. „Nebýt generální rekonstrukce, na velké ohrožení Historické výstavní budovy by se jen tak nepřišlo. V jejích trámech totiž dřímal jeden z největších a nejnebezpečnějších nepřátel historických staveb – dřevomorka. Tato dřevokazná houba totiž dokáže doslova rozložit dřevěné konstrukce budov a stává se tak častou příčinou statických problémů řady památek. Dřevomorka zasáhla koncové části trámů ve stropě prvního podlaží. Teď když o napadených trámech víme, dokážeme jejímu dalšímu šíření zabránit a zachránit tak Historickou výstavní budovu pro další generace,“ říká ke krizovému nálezu ředitel muzea Antonín Šimčík.

Historická výstavní budova - stropní trámy napadené dřevomorkou, dříve expozice etnografieHouba se do trámů dostala pravděpodobně v souvislosti se zatékáním střechou, které zavinila letitá nedostatečná údržba objektu. Vodu totiž tento škůdce ke svému životu nutně potřebuje. Někteří odborníci uvádějí, že když jí nemá dostatek, dokáže si ji vlákny přitáhnout až ze vzdálenosti třiceti metrů. „Poškozené trámy je třeba odstranit, protože i když je budeme držet v suchu, nemůžeme si být jisti, že spory zůstanou neaktivní. Dřevomorka se nemusí projevit i několik let, ale svým nástupcům bychom v budově nechali časovanou bombu,“ dodává Šimčík, který je rovněž konzervátorem a restaurátorem.

Ve spolupráci s projektanty, památkáři a generálním dodavatelem bylo rozhodnuto, jakým způsobem bude napadené dřevo odstraněno. Souběžně proběhla debata o nejvhodnějším způsobu statického zajištění budovy tak, aby byla zachována její historická podstata. Naštěstí se v této části jedná o konstrukci z poloviny 20. století, nikoli o původní historický strop, což znamená, že z památkového hlediska nebude budova nijak ochuzena. Veškeré úpravy navíc budou provedeny tak, že návštěvníci nepoznají žádný rozdíl.

V rukou restaurátora se ocitly také sochy Pegasů, které byly z bezpečnostních důvodů z budovy muzea sejmuty už v polovině 90. let. Na budovu se ovšem nevrátí – budou uloženy v plánovaném lapidáriu muzea a na střechu budovy budou osazeny jejich přesné kopie. Začalo se také s restaurováním fasády s figurální výzdobou, která byla silně poškozena. Komplexní konzervací a restaurováním projde i celá fasáda, neboť se jedná o nejcennější část Historické výstavní budovy.

Ministerstvo kultury

Poslední aktualizace článku: 19.05.2011

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Rekonstrukce Historické výstavní budovy pokračuje výměnou stropů a restaurováním sochařské výzdoby“ na Facebook      

Fotogalerie ke článku

   

Další články v této rubrice

 

Historická výstavní budova se otevírá a s ní i nová expozice Slezsko

17.05.2012

Výkladní skříň Slezského zemského muzea. I takto by nyní mohla být označena zrekonstruovaná Historická výstavní budova. Rok a půl po svém uzavření se po generální rekonstrukci opět otevírá veřejnosti. Pro návštěvníky je připravena řada novinek. Tou nejzásadnější je nová expozice Slezsko, mapující přírodní i kulturněhistorická témata v současnosti nejmenší historické části České republiky – Slezska. Slavnostní otevření Historické výstavní budovy a expozice Slezsko se uskuteční v sobotu 19. května 2012 ve 14.00 hodin.

Přečíst celý článek  

Aktuálně řešené projekty

20.03.2012

Aktuálně řešené projekty hrazené z fondů EU.

Přečíst celý článek